"Facebook umor"

Obramba po sodbi Andrejevima krvnikoma: sodba bi morala biti “poštena, pravična in zakonita”

G.G./STA
20. 9. 2017, 18.37
Posodobljeno: 20. 9. 2017, 18.37
Deli članek:

Sodba v t.i. “facebook umoru”, ki je šokiral slovensko javnost, je padla. Tožilka je zadovoljna, obramba pa ne.

STA
Do nastopa kazni bosta Kovač (v rdečem puloverju) in Olovec bivala v priporu.

Aleš Olovec in Martin Kovač sta bila na okrožnem sodišču v Krškem spoznana za kriva. Prvi je obsojen na 21 let in 11 mesecev zapora, drugi bo sedel leto manj.

Tožilka Mateja Roguljič je v današnji zaključni besedi za vsakega obtoženega zahtevala po 25 let zapora za grozljiv umor v sostorilstvu ter po eno leto zapora za nedovoljeno snemanje oziroma ustrezno enotno kazen.

Poudarila je, da so bile žrtvine usodne poškodbe izid njunega skupnega učinka, oba pa nista bila toliko opita, da ne bi bila razsodna.
Prvotni zaplet je ocenila kot prijateljsko merjenje moči, ki je prešlo v sostorilski pretep in maščevanje, obtoženca pa sta se pri tem zavedala, da lahko žrtev umre, in sta to tudi dopustila. Glede snemanja je pristavila, da je to prvotno sicer potekalo z žrtvinim pristankom, kasneje pa sta ga obtoženca nadaljevala brez tega.

Olovčev zagovornik Dušan Dornik je v svoji zaključni besedi predlagal, da se obtoženega kaznuje le za posebno hudo telesno poškodbo iz malomarnosti, češ da snemanje, ki sta ga prenašala prek facebooka, ni bilo protipravno. Ali se bo na sodbo pritožil, pa ni povedal, ker je sodišče zapustil pri zadnjih vratih.

Kovačev zagovornik Dušan Medved je glede na to, da je menil, da temu ni bilo moč dokazati očitana dejanja, v zaključni besedi zanj zahteval oprostilno sodbo v obeh obtožbah. Po njegovem mnenju naj bi bil pri omenjenem pretepu glavni Olovec, Kovač pa naj bi mu zgolj sledil.

Po izreku sodbe je napovedal pritožbo. Kot je pojasnil medijem, meni da opredelitev, ki jo je sprejelo sodišče, ni taka, kot bi morala biti. Sojenje bi moralo biti po njegovem mnenju pošteno, izdana sodba pa "poštena, pravična in zakonita", je še dejal.