BISTRICA OB DRAVI

Grega se je vračal iz službe, vendar domov ni prišel

Gabrijel Toplak
18. 8. 2017, 19.50
Posodobljeno: 18. 8. 2017, 20.02
Deli članek:

Mladenič naj bi se tega jutra vračal iz službe, ko je po železniških tirih iz smeri Ruš pripeljalo železniško vozilo za posebne namene.

Gabrijel Toplak
Vlak je trčil v prednji del vozila, na voznikovi strani.

V Bistrici ob Dravi sta včeraj zjutraj trčili osebno vozilo in motorno vozilo za posebne železniške namene, ki je vozilo iz Ruš proti Mariboru, je sporočila Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Maribor. Izvedeli smo, da je v nesreči izgubil življenje 29-letni domačin Grega, ki je vozil osebno vozilo znamke Hyundai in je živel dobrih 100 metrov od tega železniškega prehoda. In tudi, da je šlo za poseben vlak, ki ga Slovenske železnice uporabljajo za merjenje hrupa in vozi s hitrostjo 70 kilometrov na uro.

Gabrijel Toplak
Ob progi je bilo na kupu več delov avtomobila.

Silovito trčenje

Pomočnik komandirja PPP Maribor Anton Vinko je o nesreči pojasnil: »Voznik osebnega vozila je ob 9.06 pripeljal po lokalni makadamski cesti iz Bistrice ob Dravi v smeri Bezene. Ko je pripeljal v bližino prehoda, ki ni zavarovan z zapornicami, ni ustavil, ampak je zapeljal čez progo v trenutku, ko je z njegove leve smeri pripeljalo železniško vozilo za posebne namene. Prišlo je do trčenja. Železniško vozilo je s prednjim desnim delom silovito trčilo v sprednji del avtomobila. Voznik je v nesreči utrpel tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče, medtem ko voznik železniškega vozila ni bil poškodovan.«

Voznik in delavci brez poškodb V vozilu za posebne železniške namene so bili v času nesreče štirje delavci, ki niso utrpeli poškodb. Tudi voznik tega vozila ni bil poškodovan.

Vlaka najverjetneje ni pričakoval

Domačini, ki so prišli na kraj nesreče, kar niso mogli dojeti, da se je njihovemu mlademu vaščanu, po izobrazbi logističnemu inženirju, kaj takšnega sploh lahko zgodilo. »Preglednost na tem prehodu je dobra in tega vlaka ni pričakoval. Vem, da je poznal vozne rede potniških vlakov in promet vlakov na tej progi, zato tokrat najverjetneje ni ustavil, niti ni dobro pogledal,« je razmišljal eden od domačinov. Njegov prijatelj, s katerim sta bila skupaj aktivna pri tamkajšnjih prostovoljnih gasilcih, pa je dodal: »Vračal se je iz službe. Delal je v nočni izmeni v podjetju Geberit v bližnjih Rušah.«

Gabrijel Toplak
Železniški prehod je označen z andrejevim križem.

Že več nesreč

Za Novice Svet24 je spregovoril tudi njegov sosed, ki živi v neposredni bližini proge in je bil v tistem času že na bližnji njivi. »Zjutraj sem izkopaval krompir, a mi je visoka koruza zastirala pogled na progo. Naenkrat pa sem zaslišal močan pok in zagledal dim. Pomislil sem, da je iztiril vlak. S še dvema sosedoma smo stekli tja in na železniških tirih zagledali kup zverižene pločevine. Vseeno sem prepoznal avto in stekel preverit, ali bi mu lahko še kako pomagal. Avto smo nekoliko privzdignili, da smo ga lahko izvlekli. Takrat je bil še živ. Po moji oceni pa je bil velikem v šoku,« je dejal sosed in dodal, da se je na tem prehodu zgodilo že več nesreč.