Nevarno početje v gorah

Svojeglavi tujci na Triglav kar s športnimi copati

S.R./STA
18. 8. 2017, 18.26
Posodobljeno: 18. 8. 2017, 18.29
Deli članek:

Policisti so v preventivni akciji danes pozivali k večji previdnosti v gorah. Ugotovili so, da so predvsem tujci neprimerno obuti in opremljeni, štirje so v športnih copatih načrtovali celo vzpon na Triglav. To zelo povečuje tveganje za nesreče, so jasni policisti, ki pa ugotavljajo, da so bili slovenski planinci zelo dobro opremljeni.

arhiv Svet24
V slovenskih gorah so neprimerno obuti in opremljeni predvsem tujci.

Policisti gorske policijske enote so današnjo preventivno akcijo v sodelovanju z nadzorniki Triglavskega narodnega parka opravljali v gorah na območju Vrat in Bohinja, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Po njihovih navedbah sta pri spremljanju dogajanja na gorski turi planina Blato-planina Pri jezeru-Sedmera jezera-Komarča-Savica policist in nadzornik na neprimerno obutev opozorila okoli 40 planincev, večinoma tujcev, ki so se množično vzpenjali predvsem na Komarčo. Na tej poti so bili tudi taki, ki so se vzpenjali v nizkih športnih čevljih. Nekateri so imeli celo gladek podplat, ki je kvečjemu primeren za poletno hojo po mestu, nikakor pa ne za gibanje po gorskih poteh, kjer taka podlaga ne zagotavlja nikakršnega oprijema in je za poškodbe ali nesrečo dovolj že majhen zdrs, so opozorili.

Kot so ugotovili, je bilo tudi več takih, ki se na pot tudi drugače niso dobro pripravili in so z dejanji potrdili, da je bila njihova odločitev za pot v gore stvar trenutnega navdiha, ne pa načrtovana tura. Posledično so imeli tako slabo obutev, premalo tekočin, ideje, da se bodo na primer na Komarči osvežili v vodi, torbice namesto nahrbtnikov, majhne nahrbtnike brez opreme in rezervnih oblačil.

Nekateri so hodili brez majic, mnogi tudi niso razmišljali, po kateri poti se bodo vračali, ali pa so se v gore podali šele v popoldanskih urah. Tiste, ki so se z neprimerno obutvijo vzpenjali proti Komarči, sta policist in nadzornik tudi napotila na uporabo manj zahtevne poti za spust. Štirje tujci so v športnih čevljih načrtovali celo vzpon na Triglav in prenočevanje pod goro. "Taka dejanja so malomarnost in zelo povečujejo tveganje za nesreče in hude poškodbe," so zapisali na PU Kranj.

Slovenci bistveno bolje opremljeni

Izrazito nasprotje pa so bili po njihovih navedbah slovenski planinci, ki so bili povečini zelo dobro opremljeni in bistveno bolje pripravljeni od tujcev.

Obenem so policisti danes na Sedmerih jezerih na prepoved kopanja v Triglavskem narodnem parku opozorili deset kopalcev, na območju Vrat pa zaradi nedovoljenega kampiranja tri osebe. Na območju Vrat so bili sicer planinci za gibanje v gorah dobro opremljeni.

Policisti opozarjajo

Planinci naj se po opozorilih policistov za obisk gora odločajo zelo premišljeno in preudarno. "Vseh tveganj ne bodo mogli nikoli izničiti, zato morajo biti vedno in ves čas pripravljeni na vse," so poudarili policisti, ki sicer opažajo porast aktivnega preživljanja prostega časa v gorah v zadnjih nekaj letih.

Policisti tako opozarjajo, naj obiskovalci gora načrtujejo vzpon in ga prilagodijo svojim psihofizičnim zmožnostim, naj nižjih hribov in vzpetin ne primerjajo z visokogorjem in naj bodo tako višje, kot bodo šli, bolj opremljeni. Tudi za krajše vzpone naj preverijo vsaj vreme, pot in opremo, upoštevajo naj svoje zmožnosti in pravočasno odnehajo. Z vzponom naj ne začnejo, če je vreme že slabo, računajo pa naj na nevihte, ki jih spremljajo strele.

Prav tako policisti planince pozivajo, naj se v gore odpravijo dovolj zgodaj, ko še ni prevroče, uporabljajo naj le poti, označene z markacijami, hodijo naj vsaj v dvoje in naj ne uživajo alkohola. Svetujejo tudi, da se vpisujejo v knjige obiskov v gorskih kočah in na vrhovih, saj je to pomembno, če se jim na poti kaj zgodi in jih bo treba iskati.

Po opozorilih policistov je treba turo prilagoditi otrokom, če gredo zraven, si zagotoviti pomoč gorskega vodnika, če niso vešči gibanja v gorah, kronični bolniki in alergiki morajo imeti pri sebi vedno zdravila, vsem planincem pa svetujejo, da se v gore odpravijo s kompletom prve pomoči. "V visokogorju, pod stenami, na meliščih in izpostavljenih poteh nosite čelado," so še opozorili policisti.