Odstranjeni

Romune zaradi beračenja izgnali iz Slovenije

M.K.
10. 8. 2017, 10.36
Posodobljeno: 10. 8. 2017, 10.54
Deli članek:

Ljubljanski policisti so v minulih dneh obravnavali več prekrškov vsiljivega beračenja, vsiljivega pobiranja prostovoljnih prispevkov in izvrševanja drznih tatvin.

STA
Beračenje naj bi se odvijalo tudi parkiriščih večjih trgovin.

Policisti so tako včeraj na Čopovi ulici opazili moškega in dve ženski, ki so pod pretvezo gluhosti zbirali denarne prispevke. V postopku s tujci so policisti ugotovili, da gre za polnoletne državljane Romunije, ki so bili v času od 4. 8. 2017 do 9. 8. 2017 že večkrat obravnavani zaradi izvrševanja omenjenih prekrškov. V tem času so občani večkrat obvestili policiste o vsiljivem beračenju in pobiranju prostovoljnih prispevkov na tem območju, so sporočili s policijske uprave v Ljubljani.

Istega dne je občan obvestil policijo o še enem primeru vsiljivega pobiranja prostovoljnih prispevkov, in je osebo zadržal na kraju do prihoda policistov. Ti so ugotovili, da gre za državljanko Romunije, ki je bila že prav tako večkrat obravnavana za tovrstne prekrške. Pri tem so policisti na isti lokaciji zalotili še enega tujca, ki je prav tako vsiljivo pobiral prostovoljne prispevke. Tudi zanj so ugotovili, da je večkratni kršitelj istovrstnih prekrškov, saj je od meseca junija 2017 prejel že šest plačilnih nalogov.

Vsem tujcem so zasegli denarna sredstva, po končanem postopku policistov, pa so jih z obdolžilnimi predlogi privedli v takojšnji postopek na sodišče. Štirim je sodišče izreklo opomin in stransko sankcijo izgon iz države za dobo 2 let, enemu tujcu pa je bila izrečena globa (104,00 evre) in stranska sankcija izgon iz države za dobo 3 let.

Vse tujce so že odstranili iz Slovenije.

Način zbiranja prostovoljnih prispevkov določa Zakon o varstvu javnega reda in miru, in sicer v 5. členu ((ZJRM-1). Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene (npr. elementarne in druge nesreče) po pridobitvi dovoljenja, katerega izdajo pristojne upravne enote. Višina globe (globa za posameznika 104,32 €) je določena  v 17. členu omenjenega zakona. V primeru ugotovljenih kršitev se v skladu s 24. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), tako pridobljeni denar odvzame.

Policisti redno kontrolirajo območja, kjer pogosteje prihaja do tovrstnih zlorab, in s tem kršitve med izvajanjem policijskih nalog ugotavljajo sami. Na območju mesta Ljubljana policisti sodelujejo tudi z mestnim redarstvom.

Pomembno pa je predvsem informiranje občanov, kajti pri zbiranju prostovoljnih prispevkov gre v večini primerov za zlorabe posameznikov, med njimi so v večjem deležu storilci tujci, ko na goljufiv način (v imenu različnih lažnih humanitarnih organizacij, npr. za slepe, gluhe) zbirajo podpise in pobirajo prispevke mimoidočih ljudi. Večinoma se storilci prekrškov organizirano zbirajo na mestih, kjer je velik pretok ljudi. Policija za kršitelje tujce tako v prvi fazi preverja zakonitost vstopa in bivanja na ozemlju Republike Slovenije, v drugi fazi pa zoper storilce ugotavljajo prekrške na podlagi 17. člena ZJRM, konkretno jim izrečejo globe.

Policija občanom svetuje, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to ali imajo osebe, ki  pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje. V kolikor upravičenost pobiranja prispevkov ni izkazana, naj ljudje prispevkov ne dajejo. Prav tako naj oseb ne spuščajo (še posebej velja v primerih, ko se občan nahaja sam v stanovanju) v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine (predmetov na hodniku, v stanovanju...). Kadar upravičenost pobiranja prispevkov ni izkazana, naj konkretno zadevo preverijo pri organizaciji za katero se izkazujejo oz. obvestijo policijo na številko 113 (pri tem naj bodo pozorni na osebni opis, vozila itd...).