Planinska koča

V udaru strele poškodovani sestri, stari 4 in 18 let

R.T.
6. 8. 2017, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V petek zvečer je strela udarila v kočo v dolini Asten na avstrijskem koroškem, v kateri so začasno zatočišče našle tri sestre in njihova mati. Ker reševalni helikopter v neurju ni mogel leteti, je moral dekleti rešiti dedek.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sestre, stare 4, 5 in 18 let, ter njihova 37-letna mati so se v petek povzpele do planinske koče v dolini Asten v bližini Mölltala, ko je območje zajelo neurje. Skrile so se v kočo, medtem ko sta se soprog 37-letnice in dedek njunih otrok s sosedi zatekla v drugo kočo. Nesreča je hotela, da je ob udaru strele najstarejša hči sedela ravno ob vtičnici, zaradi česar je utrpela hujše poškodbe nog. Poškodovala tudi njena 4-letna sestra, ki se je nahajala v bližini, medtem ko sta se mati in 5-letnica zgolj na smrt prestrašili.

»Prek regionalnega centra za zaščito in reševanje sem poskušal priklicati helikopter, vendar so mi sporočili, da ne morejo leteti. Moja najstarejša vnukinja ni čutila nog,« je dedek povedal za avstrijski Kronenzeitung. S sinom in sosedi so prestrašena dekleta in mamo nato sami prenesli polovico poti, kjer so jih pričakali gorski reševalci. Okoli polnoči jih je prevzela bolnišnica v Celovcu, kjer so dekleta ostala na opazovanju.

Dedek je povedal še, da je koča zaradi udara strele močno poškodovana. »Vse je uničeno, od svetilk do vtičnic, na tleh se je izbočil celo eden od tramov,« pravi.