Priplaval iz vode in začel klati

VIDEO: V Hurgadi zabodel šest turistk, za dve rane usodne

S.R./STA
14. 7. 2017, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V počitniškem naselju v Egiptu je danes napadalec zabodel šest turistk.

Profimedia
Hurgada je priljubljeno letovišče tudi med Slovenci.

V počitniškem naselju v egiptovski Hurgadi ob Rdečem morju je danes prišlo do krvavega napada, v katerem sta umrli dve turistki, še štiri pa so bile huje ranjene. Prvotno so poročali, da sta v napadu umrli ukrajinski državljanki, a je ukrajinski veleposlanik v Kairu za ukrajinske medije to zanikal. Tiskovna agencija Reuters sicer poroča, da sta umrli nemški državljanki. Ruske tiskovne agencije, ki se sklicujejo na rusko veleposlaništvo v Egiptu, pa navajajo, da je bila med ranjenimi ukrajinsko-ruska državljanka. Med ranjenimi naj bi bili po nekaterih podatkih državljanki Armenije in Češke.

Egiptovski mediji so poročali tudi, da naj bi bile v napadu ranjene tri srbske državljanke, a je to kasneje zanikalo srbsko veleposlaništvo v Egiptu. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so iz veleposlaništva sporočili, da nimajo podatkov, da bi bili med ranjenimi srbski državljani.

"Ne vemo še nič o njegovih motivih. Lahko bi bil norec ali moten. Prezgodaj je, da bi rekli karkoli," je dejal visoki predstavnik egiptovskega notranjega ministrstva.

Napadalca, ki jih je napadel z nožem, so policisti že prijeli. Kot je medtem sporočilo egiptovsko notranje ministrstvo, je napadalec do hotelske plaže priplaval z druge javne plaže. Moškega, ki naj bi bil po poročanju egiptovskih medijev star med 20 in 30 let, so aretirali in ga zaslišujejo. Dodatne podrobnosti tako še niso znane. Prav tako za napad ni še nihče prevzel odgovornosti.

V Hurgadi so bili v napadu z nožem januarja lani ranjeni trije turisti. Napad sta izvedla napadalca, simpatizerja skrajne skupine Islamska država.

Med ranjenimi ni Slovencev

Po doslej znanih informacijah v današnjem napadu ni bil ranjen noben slovenski državljan, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Dodali so, da je MZZ v stalnem stiku z egiptovskimi oblastmi in slovenskimi turističnimi agencijami, ki imajo v Hurgadi svoje goste.

Na območju Hurgade je po podatkih MZZ trenutno vsaj 250 slovenskih turistov.

MZZ slovenskim državljanom sicer na svoji spletni strani odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Odsvetuje tudi vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj in vsa nenujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Šarm el Šejk z neposredno okolico.