Toži državo

Stephen Casiraghi: Šlo je za poskus umora, še dobro, da sem preživel

mr
22. 6. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Eden najznamenitejših kriminalcev pri nas, Stephen Casiraghi, od države terja 260 tisoč evrov odškodnine.

M24
»Enfant terrible« slovenskega pravosodja od svojega 19. leta takorekoč prebiva po priporih in zaporih.

Kot smo že pisali, je Casiraghi 260 tisočakov »težko« tožbo zoper Slovenijo vložil zaradi »telesnih bolečin«, »primarnega strahu«, »sekundarnega strahu«, »posega v osebnostne pravice« in »duševnih bolečin zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti«. Tudi posteljnih, smo včeraj slišali, poleg tega so se mu na obrazu začeli pojavljati »tiki«.

Devetnajstega marca 2014 zjutraj je Casiraghi od pravosodnih policistov na Dobu izvedel, da ga bodo preselili v drugo sobo, saj je iz dotedanje, z oknom proti sprehajališču, redno provociral sojetnike in zaposlene ter jim kazal svoje intimne predele. Nato pa je pri tuširanju razbil kopalnico, zaradi česar so ga olisičili in strpali v posebno sobo z videonadzorom, dokončno pa pomirili šele z injekcijo pomirjeval, ki ji je sam ostro nasprotoval. Tožnik je včeraj nekaj časa »grozil«, da bo tožbeni zahtevek zvišal na milijon evrov, potem pa si je premislil in vztrajal pri prvotnem znesku. »Šlo je za poskus umora, še dobro, da sem preživel,« je dejal.

Pol leta za uničeno kopalnico

Ljubljanska okrožna sodnica Barbara Krpač Ulaga je včeraj zaslišala pravosodne policiste, ki so imeli kritičnega dne opravka s Casiraghijem. Takratni operativni vodja oddelka Goran Narić je pojasnil, da je imel tožnik na Dobu poseben režim – kot vsi ostali sojetniki na posebej varovanem oddelku. Sam se je prosto lahko gibal le v sobi in dve uri na prostem dnevno, drugače pa le v spremstvu paznikov. Da bo premeščen, je bil seznanjen med sprevodom v kopalnico, ki jo je potem v nekaj minutah povsem uničil. Kot je znano, je razbil straniščno školjko, lijak, ogledalo in dvoje stekel na oknih. Z divjanjem je povzročil za okrog 300 evrov škode, ki so jo sanirali zaporniki sami, Casiraghi pa je bil za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari na okrajnem sodišču v Trebnjem obsojen na pol leta zapora.

Z »robocopi« nad blazneža

Casiraghi trdi, da so na njem delali prepovedane medicinske in druge znanstvene poskuse.

Po Narićevih besedah je Casiraghi začel razbijati takoj ob vstopu v kopalnico, večkratnih opozoril, naj preneha, pa ni upošteval. »Nič mi ne morete, prasice dolenjske, pridite noter!« se je ob tem drl. Tako sta v nadaljevanju v kopalnico »uletela« dva »robocopa« – pravosodna policista v polni bojni opravi, ga poškropila s solzivcem in odvlekla na hodnik, kjer so ga vklenili, saj je bilo v kopalnici po tleh polno razbitin. Potem so ga »po protokolu« slekli in preoblekli ter strpali v posebno sobo z videonadzorom, kar se sicer ni zgodilo prvič. In ker se tudi tam ni pomiril ter je še naprej grozil z maščevanjem, so pravosodni pazniki na pomoč poklicali zdravnike. Po Narićevih zagotovilih so bili vsi ukrepi nujni za zagotovitev varnosti zaposlenih in drugih jetnikov, pa tudi Casiraghija samega.

Psihiatrinji grozil, da jo bo ubil

Včeraj je bila med drugimi kot priča zaslišana tudi dr. Kristina Tina Šelb, specialistka psihiatrije, ki je Casiraghiju odredila pomirjevala. Pojasnila je, da je z njim hotela opraviti razgovor, a je bil preveč vznemirjen, hkrati pa jo je odpravil z besedami, da v psihiatrijo ne verjame. »Vse to je eno sranje,« ji je dejal. Poskušala mu je dopovedati, da bo v primeru, da se v eni uri ne pomiri, dobil injekcijo, on pa je še naprej norel. Casiraghijevo »agitacijo« so nato končno pomirili z injekcijo mešanice haldola in apaurina, ki je po besedah Šelbove splošna mešanica oziroma zdravilo za pomirjanje. Še pred tem je psihiatrinji in medicinskemu tehniku zagrozil, da ju bo ubil. Kot je še poudarila Šelbova, je bil Casiraghi tako vznemirjen, da bi ga brez pomirjeval lahko doletela tudi srčna ali možganska kap.

Dogodek dojema kot vojni zločin

Tožnik na drugi strani vztraja, da zadeva ni tako nedolžna. V samici je po lastnih navedbah vpil, ker so ga pravosodni policisti mučili z lisicami – te so se mu »zarezale v zapestja«, kar mu je povzročalo krče. Z injekcijo pa da so iz njega naredili rastlino. »To je tako močan strup, da si tako zadet in omamljen, da te zmanjka. Ko te zmanjka, pa ni problema. Skuri ti možgane, to je špric beton, bilko naredijo iz tebe,« je dejal na prejšnjem naroku. Trdi, da so na njem delali prepovedane medicinske in druge znanstvene poskuse, ter opozarja, da je kemično orožje po mednarodnem pravu prepovedano, zato dogodek dojema kot vojni zločin. In zakaj je pravzaprav znorel? Dejstvo, da bo premeščen v drugo sobo, ga ni pretirano zmotilo, saj so po njegovem mnenju »vse iste«. Je pa potarnal, da so ga zmotile mokre in spolzke ploščice v kopalnici, kjer mu je večkrat spodrsnilo. Se nadaljuje.