Tragična nesreča

Trak se ji je ovil okoli telesa in padla je v smrt

T.L.
12. 6. 2017, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po tragični nesreči na bovškem letališču je policija posredovala ugotovitve o dogajanju v zraku, ki je vodilo v smrt 34-letnice.

STA
Fotografija je simbolična.

V nedeljo se je nekaj minut po poldnevu na bovškem letališču zgodila tragična nesreča, ko je padalka skočila z letala in se pri pristanku smrtno ponesrečila.

Policija je ugotovila, da gre za 34-letna državljanko Hrvaške (z območja hrvaške Istre). Okoli 12.14 ure, ko je letalo znamke pilatus PC 6 nad letališčem Bovec doseglo višino 4000 metrov, je skupaj s še šestimi drugimi padalci odskočila iz letala. Po letenju v prostem padu je skupina padalcev izvedla prijem za roke (do višine 1500 metrov, na višini 1000 metrov pa so pričeli z odpiranjem padal.

Glavno padalo hrvaške padalke se ni pravilno odprlo, zato ga je na višini približno 800 metrov odvrgla, mehanizem na padalskem nahrbtniku pa je ob tem avtomatsko sprožil odpiranje zasilnega padala. Pri sprožitvi zasilnega padala se ji je širši platneni povezovalni trak med vzmetnim padalom in notranjo prosto vrečo, kjer je spravljeno rezervno padalo, ovil okoli telesa, kar je imelo za posledico, da se rezervno padalo ni odprlo (izvleklo iz nahrbtnika) - tudi, ko se je na višini pod 300 metrov sprožil avtomatski mehanizem za odpiranje rezervnega padala.

Hrvaška padalka je okoli 12.15 uri v prostem padu padla na travnato površino na jugozahodnem delu letališča, kjer je zaradi telesnih poškodb obležala mrtva. Poleg bovških policistov in novogoriških kriminalistov so bili na kraju tragične nesreče tudi gasilci PGD Bovec in reševalci NMP ZD Tolmin.

Zdravnica je odredila sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Policija je poleg preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici o nesreči obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov pod okriljem ministrstva za infrastrukturo. Pri preiskavi policija ni ugotovila elementov kaznivih dejanj.