Mobilna telefonija v EU

Od četrtka brez dodatnih stroškov gostovanj, a vseeno bodite pozorni

M.K.
12. 6. 2017, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V četrtek bo začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini. Dobra novica pa skriva tudi nekaj posebnosti, na katere velja biti pozoren.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Še pred desetimi leti je bila uporaba mobilne telefonije v drugih evropskih državah veliko dražja kot v domači državi. Nato so operaterji na zahtevo EU začeli stroške gostovanja vse bolj zniževati v korist uporabnikov, februarja letos pa sta se Evropski parlament in Svet EU dogovorila, da bodo od 15. junija za storitve gostovanja v omenjenih državah veljale enake cene kot doma. Operaterji ne bodo smeli več zaračunavati stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in brskanje po spletu potnikom znotraj EU ter na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem.

Po enakih cenah kot doma

Glavna prednost principa "Roam like at home" je, da uporabnik v EU mobilne storitve uporablja pod enakimi pogoji in v enakem obsegu kot doma, pravijo na Agenciji za komunikacijske storitve in omrežja RS (Akos). Dodatno zaračunavanje storitev gostovanja bo dovoljeno samo pod posebnimi pogoji.

"Nič več neprijetnih presenečenj ob pogledu na račun," pravijo tudi na Evropski komisiji. Po novem ne bo nobene razlike več, ali telefon uporabljate v kateri od drugih evropskih držav ali pa v domovini. "Za vas velja: gostovanje po cenah, kot veljajo doma," so sporočili potrošnikom.

Profimedia
Operaterji se novega evropskega pravila lotevajo na nadvse različne načine.

Izvzete države in prevozniki

Uredba pa ne zadeva ostalih evropskih držav, kjer se cene še naprej oblikujejo prosto in so deloma celo na enaki ravni kot pred desetimi leti. Med potovanjem po Evropi bodite zato še naprej pozorni, kar posebej velja za miniaturne državice, vpete med države članice, kot so Andora, Monako in San Marino, uredba ne velja za Švico ter seveda številne balkanske države (Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Kosovo, Makedonija in Srbija). To pomeni, da boste v omenjenih, izvzetih državah boste za minuto klica plačali vse do 3,6 evra, za poslani SMS lahko celo več kot 3 evre, za prenesen 1 MB podatkov pa tudi neverjetnih 24 evrov – kar preračunano v gigabajte, o katerih se pogovarjamo v sodobnem telekomunikacijskem svetu, pomeni več kot 25.000 evrov za GB! Še višje cene ostajajo med gostovanjem v omrežjih, ki jih zagotavljajo ladijski ali letalski prevozniki (pa čeprav znotraj EU), saj pri njih komunikacija poteka preko satelitskih omrežij, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Če ste preveč v tujini ali pa imate prepoceni paket

Uredba operaterjem omogoča, da lahko uporabniku omejijo zakupljene količine prenosa podatkov, ki jih lahko uporabljajo v območju z EU tarifo. Za porabo nad to količino bodo lahko zaračunali manjši pribitek.

Operaterjem bodo tudi po novem  obdržali možnost, da uporabnikom, ki v štirih mesecih več kot polovico časa preživijo v tujini, hkrati pa tam porabijo več kot polovico svojih mobilnih storitev, po opozorilu in 14-dnevnem pritožbenem roku storitve v tujini začnejo zaračunavati, a ne več, kot je njihova veleprodajna cena.

Omejitev, ki bo zagotovo prizadela bistveno več potrošnikov, pa je ovezana pa je s sorazmerno visoko določeno veleprodajno ceno prenosa podatkov, ki dosega 7,7 evra (brez DDV) za 1 GB, opozarjajo v ZPS. "Kako je stvar relativna, dokazuje cena, ki jo lahko plačate za 1 GB izven EU – več kot 25.000 evrov. Ker so domače cene v marsikateri državi (tudi Sloveniji) precej nižje, kar bi lahko vplivalo na finančno vzdržljivost predvsem manjših operaterjev, so v uredbo zapisali, da operater lahko omeji količino prenesenih podatkov v EU, če imajo uporabniki določenega paketa neomejen prenos podatkov ali pa je cena za podatke nižja od 3,85 € za GB (brez DDV). V praksi to pomeni, da bi v paketu, ki vsebuje 20 GB podatkov in z DDV stane 10 evrov, operater lahko omejil porabo podatkov v EU na najmanj 2,13 GB. Ta količina se bo z zniževanjem veleprodajne cene zviševala do 6,55 GB v letu 2022. Na drugi strani bo, denimo, lahko uporabnik, ki za paket s 3 GB plačuje 20 evrov na mesec, celotno količino porabil tudi v tujini že letos."

Profimedia
Za potrošnika je problem nepregledno zaračunavanje, ki ga lahko presneti z nepričakovano visokim računom opravljene storitve.

Kako zunaj Evrope?

Evropska uredba pa ne posega v cenovno politiko operaterjev, ko uporabniki gostujejo izven Evrope. Vseeno pa morajo operaterji, ki delujejo v EU, uporabnikom privzeto omejiti strošek gostovanja na 61 evrov (z DDV). A pozor: omejitev velja le za prenos podatkov, ne pa tudi za klice ali poslana sporočila. O omejitvi vas mora operater obvestiti s sporočilom ko se prijavite v omrežje države, v kateri gostujete, a velja, da omejitev obstaja, tudi če ne dobite njegovega sporočila.