PODKUPNINA?

Siročič več let vozil »izposojenega« BMW

Janja Ambrožič, Dolenjski list
10. 6. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rajko Siročič se je med novembrom 2007 in junijem 2011 vozil z BMW X5, ki naj bi mu ga v zameno za več kot devet milijonov vredne posle podaril gradbinec Abedin Kotorri.

Profimedia
Vozilo BMW so našli po pol leta. Bilo je tam, kjer ga je pustil.

Družba Kotorri je plačevala obveznosti lizinga (skoraj 44 tisočakov), stroške vzdrževanja (4500 evrov) in gorivo (6600 evrov). To piše v obtožbi, ki so jo po obsežni preiskavi spisali na tožilstvu.

Da je bilo res tako, je pred dobrim mesecem na predobravnalnem naroku na novomeškem sodišču priznal Abedin Kotorri. Na ta račun si je nakopal dodatne štiri mesece zapora, kar so dodali k že osmim letom zapora zaradi nezakonitostih mahinacij pri vodenju podjetja.  
Rajko Siročič, ki je obtožen nezakonitega sprejemanja daril, na predobravnalnem naroku krivde ni priznal, v sredo pa se je začelo sojenje.

Ni imel vpliva?

Evforija

Siročič naj bi Kotorriju svetoval, naj se drži manjših poslov, pri katerih so krajši plačilni roki. "Kotorri je po meni neznanem ključu prišel do poslov s Primorjem, SCT in drugimi velikimi družbami, njegove evforije ob tem nisem podpiral."

Med zaslišanjem je med drugim povedal, da Kotorrija pozna od leta 1999, ko je bil zaposlen še v Trimu in je Kotorri tam delal kot podizvajalec. Boljše ga je spoznal, ko se je zaposlil v CGP. »Nikoli nisem bil v vlogi, da bi mu jaz dodeljeval ali pa sodeloval pri dodeljevanju poslov zanj,« je nekajkrat ponovil. To naj bi veljalo tako v obdobju, ko je delal v CGP, kot pozneje, ko je bil predsednik uprave Darsa (od novembra 2005 do oktobra 2007). Priznal je, da ga je srečeval na terenu.

Povedal je tudi, da se je ukvarjal s projektiranjem in je za lastne potrebe risal skice, kar je še danes njegov hobi. Prostoročne skice je izdelal, ko se je urejala okolica njegove hiše na Hrastu pri Jugorju, in ker je bil Kotorri z njimi zadovoljen, ga je pozneje prosil, da mu je kdaj kakšno narisal, ko je delal pri drugih strankah.

Po Siročičevih besedah naj bi ga Kotorri pogosto spraševal po življenjskih nasvetih, kako naj se kot Albanec vključi v življenje v Sloveniji, pa tudi glede posla. »Večkrat sem ga opozoril, da je njegovo delo na gradbišču in naj se izogiba postopanja po gostilnah. Najprej je moje nasvete upošteval, pozneje pa sem izvedel, da se je v javnosti hvalil z najinim poznanstvom.«

Prosil za pomoč

Povezana?
GRADIL TUDI KOTORRIJEV BRAT
Kotorrijev brat je leta 2001 pri Siročičevi hiši prevzel izvedbo nekaterih del v zvezi z urejanjem okolice in gradnjo opornih zidov: "Dela so bila opravljena in korektno plačana."

Glede avtomobila je pojasnil, da je po razrešitvi s funkcije predsednika uprave Darsa ostal brez službenega vozila. Sicer je iskal službo, ki bi mu ponudila tudi službeni avto, a v NLB Leasingu, v katerem so ga potem zaposlili, ga ni dobil.

»Takrat od Abedina nisem zahteval darila, prosil sem ga za pomoč, da mi posodi avto. Nikoli se nisem spuščal v njegove zadeve v zvezi z lastništvom avta, rekel mi je, da je v njem kartica za gorivo, ki jo lahko uporabljam. Nekaj časa sem jo uporabljal, potem pa sem mu jo vrnil,« je rekel Siročič in dodal, da je sam plačeval servis in gorivo.

V tistem obdobju ni uporabljal le tega avta, ampak tudi starejšega golfa, ki ga je imel doma na Hrastu pri Jugorju. »Tisti avto sem uporabljal, ko sem oskrboval bolnega očeta.«

Pojasnil je še, da ta kazenska zadeva temelji na anonimni prijavi, ki je bila podana 10. marca 2010 in pisno pet dni pozneje. »To je bilo 10 dni po hišni preiskavi v primeru zadeve Južna in CGP. Takrat je bila hišna preiskava tudi pri meni, vendar je tožilstvo na koncu zavrglo vse obtožbe proti meni. Tista prijava je privedla tudi do davčnega pregleda mene, žene in otrok, ki ni ugotovil nobenih nepravilnosti.« 

Sojenje se bo nadaljevalo konec avgusta.