Atentat

Je dal Arkan umoriti britansko novinarko?

Urban Klančnik
10. 6. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Jill Wendy Dando je bila britanska novinarka, ki je za oddajo Crimewatch razkrivala največje zločince po vsem svetu. In leta 1999 jo je umoril neznani storilec.

arhiv Svet24
Je Jill Wendy Dando svojega morilca celo poznala?

Jill Wendy je bila dve leti pred smrtjo tudi osebnost leta BBC. Svojo bogato kariero je začela kot poročevalka na terenu za lokalni časopis Weston Mercury. Leta 1985 je začela delati za radio BBC, leta 1988 pa je postala eden od obrazov nacionalne televizije v Londonu. V času umora je bila ena najbolj znanih in vplivnih novinark v Veliki Britaniji, prislužila si je tudi spoštovanje po vsem svetu. In kot vse kaže, je med svojim delom nekomu stopila na žulj. Po nekaterih informacijah bi to lahko bila celo jugoslovanska mafija.

Umor

arhiv Svet24
Barry George je, kot kaže, po krivem v zaporu presedel osem let.

Profesionalni umor Leta 2008 je na dan prišlo poročilo, ki pravi, da jo je skoraj gotovo umoril plačani morilec, ki je točno vedel, kaj dela.

Sedemintridesetletna Jill je bila umorjena 26. aprila 1999 pred svojo hišo v Fulhamu. Po znanih informacijah je sama odšla iz stanovanja svojega zaročenca Alana Farthinga v Chiswicku in se odpeljala do svoje hiše, v kateri naj bi še živela. Hišo je želela prodati. Ko je prišla do vhodnih vrat in je vtaknila ključ v ključavnico, je za njo prišel morilec, jo zagrabil od zadaj in jo vrgel na tla. Z levico jo je nato s pištolo ustrelil v glavo. Novinarka je bila na mestu mrtva. Njeno truplo je le 14 minut po umoru našla njena soseda Helen Doble. Na kraj sta takoj prispela policija in rešilec, a so jo lahko le razglasili za mrtvo. Obdukcija je pokazala, da je bila ustreljena z avtomatsko pištolo, z nabojem kalibra devet milimetrov. Njen sosed Richard Hughes je pozneje policiji povedal, da je slišal, da je Jill zavpila, vendar ne iz strahu, temveč kot da bi pozdravila nekoga, ki ga pozna. Dejal pa je, da ni slišal strela. Povedal je, da je videl belopoltega moškega, visokega okoli 183 centimetrov, starega okoli 40 let, ki je šel od njene hiše, to pa je bil tudi edini opis morebitnega storilca.

Preiskava

Jill Wendy Dando je poročala tudi o dogajanju na Kosovu in bi si s tem lahko nakopala Arkanovo jezo.

V naslednjih šestih mesecih je policija zaslišala več kot 2500 ljudi, vendar nikogar niso mogli povezati z umorom. Po približno enem letu pa so začeli preiskovati Barryja Georgea, moškega, ki je živel kakšen kilometer stran od Jilline hiše. Barry je že bil pod preiskavo zaradi zalezovanja žensk, spolnega nadlegovanja in drugih antisocialnih vedenj. Drugega julija 2001 so ga zaradi umora novinarke obsodili na dosmrtno ječo, vendar je njegov odvetnik vložil pritožbo in leta 2008 so Barryja izpustili. Mnogi mediji in detektivi, ki so delali pri primeru, so že prej menili, da Barry ni umoril Jill, ampak da je to storil profesionalni morilec.

Povezava z Jugoslavijo

Wikipedia
V povezavi z njenim umorom se je med osumljenci znašel tudi vodja Arkanovih tigrov Željko Ražnatovič - Arkan.

Kmalu po njenem umoru se je šušljalo, da naj bi za umorom novinarke stali morilci iz takratne Jugoslavije, pravzaprav iz Srbije. Njen umor naj bi naročil kar Željko Ražnatovič – Arkan in to zaradi maščevanja, ker je Nato 23. aprila 1999 bombardiral srbsko radiotelevizijo. Takrat je v prostorih SRTV umrlo 16 ljudi. Po mnenju mnogih medijev in tudi nekaterih strokovnjakov naj bi bil umor novinarke zelo podoben nekaterim drugim umorom, ki naj bi jih izvedla Arkanova skupina. Vendar pa policija ni nikoli dejansko dejala, da so bili morilci profesionalci. Predvsem naj bi proti temu govorilo dejstvo, da morilec nikakor ne bi mogel vedeti, kdaj bo Jill prišla do svojega stanovanja, in bi moral tam čakati tudi po več tednov. A seveda bi lahko nesrečno novinarko pač zasledoval in čakal na svojo priložnost.

Osumljenci in teorije

1. NEKDANJI LJUBIMEC 

Ena od teorij govori, da naj bi Wendy umoril nekdanji ljubimec, vendar so to teorijo bolj ali manj vsi detektivi, ki so se ukvarjali s primerom, hitro ovrgli.

2. GLEDALEC
Druga teorija govori o tem, da naj bi nekdo najel plačanega morilca zaradi oddaje Crimewatch. Po tej teoriji naj bi to storil nekdo, ki je bil zaradi oddaje zaprt. Tudi to teorijo so detektivi v glavnem ovrgli.

3. ZALEZOVALEC
Njen brat je večkrat dejal, da je bila Wendy prestrašena zaradi neimenovanega zalezovalca. Šlo naj bi za moškega, ki ga je Wendy zavrnila.

4. NAPAKA
Ena od teorij govori tudi, da Wendy sploh ni bila tarča morilca, ampak da jo je zamešal z nekom. Vendar glede na to, da je bila umorjena pred domačimi vrati, je to malo verjetno.

5. PEDOFILSKA MREŽA
Na dan so prišle govorice, da naj bi Wendy preiskovala močno pedofilsko mrežo v Veliki Britaniji in da je bil umor naročen, da bi jo ustavili. V BBC tega niso nikoli potrdili.

6. KONKURENCA
Policija je nekaj časa preiskovala tudi možnost, da je Wendy odstranil kateri od konkurenčnih medijev, vendar preiskava ni ničesar razkrila.

7. PROFESIONALNI MORILEC
Proti teoriji o profesionalnem umoru govori orožje, ki naj bi bilo staro in slabe kvalitete. Zelo težko je verjeti, da bi profesionalni morilec uporabil pištolo, ki lahko v vsakem trenutku zataji.

8. NAČIN UMORA
Način umora pa kaže na to, da je morilec točno vedel, kaj počne, saj je pištolo prislonil tako, da ga ni mogla poškropiti kri žrtve.