Ni težav, razen neprijetnega vonja

Požar v kemični tovarni: Velika sreča v nesreči ter pogum in usposobljenost gasilcev

S.R.
16. 5. 2017, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Posledice včerajšnje nesreče, ko je zagorelo v kemični tovarni Kemis na Vrhniki, bi lahko bile precej hujše, če bi požar zajel tudi večji skladiščni del. Tega so gasilci in drugi udeleženci ustrezno in pravočasno zaščitili.

PGD Rakek
Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov.

Dve poškodbi, a brez drugih zdravstvenih težav

»Nismo zabeležili nobenega primera težav z dihali,« glede težav občanov pojasnjuje Rodic. Med gašenjem sta se sicer poškodovala dva gasilca, od katerih je eden zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom še vedno v zdravniški oskrbi, pravi Špela Rot iz nujne medicinske pomoči Vrhnika.

V požaru so zgorele predvsem embalaža nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, laki in podobno, je na tiskovni konferenci sporočil direktor podjetja Kemis Emil Nanut. Pri tem poudarja, da ni šlo za »visokotoksične kemikalije,« saj da teh v podjetju ne zbirajo, temveč jih pred tem izločijo. Temu pritrjuje tudi Peter Rodic iz štaba civilne zaščite Vrhnika, ki pravi, da so zgorele zlasti kemikalije, ki se običajno uporabljajo v gospodinjstvu, s to razliko, da gre v tem primeru za bistveno višjo koncentracijo.

»Gre za srečo v nesreči,« je dejal Viktor Razdrh iz CZ Vrhnika, ki pa preprečitve večje katastrofe ni pripisal zgolj sreči, temveč predvsem usposobljenosti in pogumu gasilcev ter drugih akterjev, udeleženih v gašenje požara ter reševanje ljudi in okolja.

Posledice za okolje

Kar zadeva samo onesnaženje okolja, sta sanacija in ugotavljanje posledic še vedno v teku, pri tem pa pomaga tudi mobilna enota ELME (ekološki laboratorij z mobilno enoto iz Instituta Jožefa Stefana). Ti pravijo, da širših posledic ne pričakujejo. Zaenkrat so prisotnost nekaterih kemikalij zaznali v potoku v bližini objekta, zaradi česar obstaja manjša ogroženost, vendar so širjenje že omejili s pivniki, tako nižje ob izlivu v Ljubljanico tega onesnaženja ni več zaznati, pravi Razdrh, ki dodaja, da je na širšem območju prisoten zgolj smrad, ki ga povzroča dim zaradi izgorevanja. Ta je nekoliko bolj izrazit tudi zaradi prisotnosti megle. Vztrajanje smradu v ozračju naj bi bilo odvisno predvsem od vremenskih razmer. Več izsledkov glede onesnaženosti naj bi bilo sicer znanih tekom dneva, ko bodo opravljene podrobnejše analize.

Tvegano posredovanje

Vodja intervencije Boštjan Turk je poudaril, da je šlo za zelo »riskantno posredovanje,« saj da so zgorele velike količine vnetljivih snovi in tekočin, da so bile ob posredovanju izjemno visoke temperature ter da je prihajalo tudi do eksplozij posod, ki so vsebovale te snovi.

Občani naj še vedno pozorno spremljajo napotke in opozorila, ki jih je štab civilne zaščite objavil je na spletnem mestu občine Vrhnika. To obvestilo in morebitna nova obvestila veljajo do preklica.