Papeževo osebno mnenje

Je papež Frančišek Medžugorju zadal usodni udarec? Oglasili so se domačini

J.P.
16. 5. 2017, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na poti iz Fatime je papež Frančišek povedal, kaj si misli o razodetjih v Medžugorju. Marsikdo je bil razočaran.

Reuters
Domnevna videnja v Medžugorju po njegovem mnenju nimajo veliko vrednosti.

Papež Frančišek je novinarjem na letu iz Portugalske, kjer je v soboto za svetnika razglasil brata in sestro, ki se jima je leta 1917 v Fatimi prikazala Marija, razkril, da domnevna videnja v Medžugorju po njegovem mnenju nimajo veliko vrednosti. »Marijo imam raje kot mamo, našo mamo in ne kot šefico brzojavnega urada, ki vsaki dan ob točno določeni uri pošilja sporočila. To ni Jezusova mati. Ta domnevna videnja nimajo veliko vrednosti. To je moje osebno mnenje,« je na letalu zbranim novinarjem navrgel papež Frančišek.

revija Zarja
Medžugorje v Evropi velja za tretji najbolj obiskani kraj Marijinih prikazovanj.

Davor Ljubić, lastnik turistične agencije je za Novo TV povedal, da papež ni povedal nič novega. »Nenavadno je le to, da je papež izrazil svoje osebno mnenje. V Fatimi je Marija pozvala otroke, da do konca leta v določenem času pridejo na določeno mesto. Zakaj se to ne bi moglo zgoditi 40.000-krat,« se je vprašal Ljubić. »Za mene kot turističnega delavca, človeka, ki organizira in sprejema romarje v Medžugorju, se ne bo nič bistveno spremenilo, ker so ljudje že dvomili v medžugorska prikazovanja. Dvomi so bili in bodo tudi ostali; tisti, ki verujejo, bodo tudi v prihodnje, enako tisti, ki ne.« Frančiškani, ki kot upravitelji župnije skrbijo za romarje, so se zavili v molk.

Frančiškani, ki kot upravitelji župnije skrbijo za romarje, so se zavili v molk.

Na potrditev Cerkve še čakajo

Pisalo se je leto 1981, ko so se na hribu Crnica v vasi Bijakovići, sosednji vasi od Medžugorja, začela domnevna Marijina prikazovanja. Takrat so se videnja vsakodnevno dogajala šestim vidcem. Marija naj bi se prikazala tudi v francoskem Lourdesu in portugalski Fatimi – s to razliko, da je Cerkev obe prizorišči potrdila kot sveti mesti. Medžugorje se s tem ne more pohvaliti. Danes imajo vidci videnja različno pogosto. Sporočila zapisujejo in jih objavljajo.

Papež Frančišek je 11. februarja za posebnega odposlanca Svetega sedeža za Medžugorje imenoval Henryka Hoserja, poljskega nadškofa. Tjakaj je prispel 30. marca. Njegova naloga je, da s svojimi raziskavami predlaga smernice za prihodnost. Svoje delo naj bi zaključil do poletja.