Nasilni rop

Nasilna roparja pri Ankaranu so zasačili pri delu

M.K.
13. 2. 2017, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanih je več podrobnosti nasilnega ropa pri Ankaranu, v katerem sta roparja vdrla v hišo ter zvezala in pretepla stanovalki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vodja Sektorja kriminalistične policije policijske uprave Koper Dean Jurič je na današnji novinarski konferenci predstavil podrobnosti vloma v hišo pri Ankaranu, o katerem smo v petek poročali v članku z naslovom Vdrla v hišo in pretepla stanovalki.

Ponavljajoč vzorec ropanja

Generalna policijska uprava je v začetku februarja obvestila vse sektorje kriminalističnih policij po Republiki Sloveniji, da na območju celotne države prihaja do izvrševanja ropov v stanovanjskih hišah, ki se jih glede na ponavljajoč vzorec povezuje z delovanjem skupine istih storilcev. Ropi so se decembra 2016 pričeli izvrševati na območju PU Ljubljana, Kranj in Nova Gorica. V vseh primerih je več zamaskiranih storilcev (običajno dva ali trije) vlomilo v stanovanjsko hišo in nato nasilno napadlo oškodovance. V vseh primerih so storilci oškodovance pretepli in jih zvezali. Od oškodovancev so nato zahtevali gotovino in vrednejše predmete. Kot cilj so vedno izbrali starejše ljudi in odmaknjene stanovanjske hiše. V nekaterih od dotlej obravnavanih primerih so storilci prerezali tudi žico stacionarnega telefona. O navedenem so obvestili vse policijske postaje PU Koper.

8. februarja ob 22.17 uri je operativni komunikacijski center policijske uprave (OKC PU) Koper prejel telefonski klic iz naselja v okolici Kopra, pri čemer se nihče ni javil, v ozadju pa je bilo slišati kričanje ženske in moškega. Operater OKC PU Koper je iz klica razbral, da nek moški pretepa žensko, ženska pa je kričala "pomoč policija!".

Prijeli so ju na delu

STA
Vodja Sektorja kriminalistične policije policijske uprave Koper Dean Jurič.

Glede na predhodno obvestilo GPU UKP in klic v sili na interventno številko policije 113, je operater OKC PU Koper posumil, da gre za izvrševanje kaznivega dejanje ropa, zato je na kraj, na naslov klicatelja, takoj napotil večje število policijskih patrulj. Policisti so po prihodu na kraj dogodka vstopili v hišo, kjer so v pritličju našli hudo poškodovani ženski, v zgornjem nadstropju pa dva moška, ki so ju prijeli in jima zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja ropa odvzeli prostost. 

Prijeta osumljenca so identificirali kot 30-letnika z območja Novega mesta in 42-letnika z območja Kočevja.

Na kraju dogodka so ugotovili, da je ena ženska oškodovanka močno poškodovana po glavi, druga ženska pa poškodovana po nogah. Na kraju ju je oskrbel zdravnik, z reševalnim vozilom so ju odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja so ugotovili, da sta prijeta osumljena nasilno vstopila v stanovanjsko hišo oškodovank z namenom, da ju oropata. Pred vstopom osumljenih v hišo je ena od oškodovank oškodovanka uspela poklicati na interventno številko Policije. Osumljena sta takoj po vstopu v hišo fizično napadla obe oškodovanki in tudi prerezala telefonsko žico.

Ponoči so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in zavarovali več sledi, ki bodo v nadaljevanju predmet forenzičnih preiskav. Pri širšem pregledu okolice kraja kaznivega dejanja so našli parkiran osebni avtomobil, ki so ga osumljeni uporabili za prevoz do kraja. Prav tako so ugotovili, da je pri kaznivem dejanju sodeloval tudi 36-letni osumljenec z območja Kočevja, ki pa je očitno ob prihodu policistov zbežal. Naslednji dan ob 14.25 uri so policisti PP Kočevje osumljenega izsledili in prijeli.

Po prijetju osumljenih so na naslovih njihovih bivališč opravili hišne preiskave, pri čemer so našli in zasegli več predmetov, ki bodo predmet nadaljnjih preiskav.

Stari znanci policije

Vsi trije osumljenci so bili v preteklosti že obravnavani za kazniva dejanja, tako za premoženjska kot tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja. 30-letni osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanje tatvine in nasilništva ter več kaznivih dejanj velikih tatvin. 42-letni osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja tatvin, velikih tatvin, zaradi kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov, kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, kaznivega dejanja grdega ravnanja, kaznivega dejanja prikrivanja in nasilništva. 36-letni osumljenec je bil v preteklosti obravnavan in obsojen za kazniva dejanja izsiljevanja, tatvine, velike tatvine, neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, goljufije, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari in zatajitve.

30-letnega in 42-letnega osumljenca so policisti s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa in dveh kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper oba osumljenca odredil pripor. Tretji osumljeni pa je bil zaradi zdravstvenih težav hospitaliziran v zdravstveni ustanovi.  

Za kaznivo dejanje ropa je zagrožena kazen zapora v trajanju od 3 do 15 let, za kaznivo dejanje hude telesne poškodbe pa kazen zapora v trajanju od 6 mesecev do 5 let.