Trgovina z orožjem

FOTO: Ljubljančana na temačnem spletu prodajala puške, bombe in bodala

S.R.
20. 12. 2016, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so uspešno zaključili preiskavo trgovine z orožjem, v okviru katere so pridržali dva osumljenca, stara 39 in 33 let, ki sta prek "Darkneta" prodajala prepovedano orožje.

SKP PU Ljubljana
Osumljenca se nista ozirala na morebitne posledice ali kupce, saj je uporaba avtomatske puške Zagi tip M91 namenjena izključno izvrševanju najhujših oblik kaznivih dejanj.

SKP PU Ljubljana
V hišnih preiskavah so zasegli več različnih bodal.

Ljubljanski kriminalisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi od junija 2016 zbirali obvestila o slovenskem državljanu, ki je preko spletnega omrežja »Darknet« prodajal orožje.

Ugotovljeno je bilo, da sta slovenska državljana iz širšega območja Ljubljane prek omrežja Darknet ponujala in prodala dve avtomatski puški, večje število nabojev različnih kalibrov, dimne ročne bombe, topovske udare in plinsko pištolo z naboji. Osumljenca sta bila po navedbah kriminalistov zaposlena kot varnostnika v dveh različnih podjetjih za varovanje oseb in premoženja.

Plačilo za vse dostavljene pakete sta prejemala v bitcoinih, ki sta jih nato zamenjala v evre, dobiček pa sta si razdelila. Kriminalisti še poročajo, da je eden od osumljencev razpečeval tudi ponarejene bankovce. Del ponaredkov je za poplačilo dolga dal tudi znanki z območja Nove Gorice, ki je prav tako zaposlena kot varnostnica.

Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za oba osumljenca odredil pripor. Kriminalisti ocenjujejo, da sta si v roku enega leta protipravno pridobila za približno 15.000 evrov premoženjske koristi.

Preiskavo je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo, kriminalisti pa so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi 13. decembra oba osumljenca pridržali. Opravljenih je bilo več hišnih preiskav, v okviru katerih so našli ponarejen denar in večjo količino prepovedanega orožja, med drugim dva samokresa, dve ročni bombi, pet dimnih ročnih bomb, sedem vložkov za dimne ročne bombe, svetlobno ročno granato, štiri šok bombe, vadbene vžigalnike in vžigalne vrvice, približno 2500 nabojev različnih kalibrov, teleskopske palice ter več različnih bodal. Kriminalisti so zasegli tudi več računalnikov in nosilcev podatkov, ki dokazujejo, da sta orožje prodajala kupcem iz več evropskih držav, ter denar in zlato v vrednosti več tisoč evrov.

Kriminalisti sicer nadaljujejo s preiskavo, saj sta preprodajalca na Darknetu delovala daljše obdobje, še naprej pa bodo sodelovali s tujimi varnostnimi organi.