Preiskovalna komisija

Teš 6: med pričami "demenca zelo prisotna"

J.P./STA
27. 10. 2016, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes potrdila prvo vmesno poročilo. To se nanaša na premog, komisija pa je ugotovila, da je šlo pri ceni 2,25 evra za GJ za zavajanje, tako javnosti kot politike. S tem bi se morala ukvarjati policija, je dejal Matjaž Hanžek.

STA
Cena premoga je bila ena od zavez za državno poroštvo za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke, ki je bila kršena.

"Pri ceni premoga je šlo za ključno zavajanje, ki je v osnovi spremenilo rezultate izračunov v prid ekonomičnosti investicije v šesti blok," je v izjavi za medije po seji komisije v Ljubljani dejal njen predsednik Hanžek.

Ob tem je dodal, da je komisija po njegovi oceni dokazala, da je bila obljubljena cena 2,25 evra za gigajoul (GJ) ves čas izmišljena, lažna in da je šlo za zavajanje javnosti in politike, tako vlade kot DZ. "In to zavestno zavajanje," je poudaril.

"Lahko zaključimo, da je bilo zavestno zavajanje. Ni bila napaka in mislim, da bi se s tem morali ukvarjati policija, tožilstvo in sodišče," je izpostavil Hanžek in dodal, da bodo opozorili policijo, ki se sicer s to investicijo že ukvarja.

Nekdo, ki je vedel za to in se je podpisal na dokumente, je po njegovem osebnem mnenju storil kaznivo dejanje.

Preiskava se osredotoča na vpletenost politike v investicijo

Hanžek je opozoril, da področje premoga sicer ni predmet preiskave, ta se namreč osredotoča na vpletenost politike v investicijo. Ampak če želijo ugotoviti, ali in če so vpleteni politika in državne institucije, so morali najprej ugotoviti, ali so bile te očitane napake zares storjene.

Cena premoga je bila ena od zavez za državno poroštvo za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke, ki je bila kršena. Glavna je bila investicijska vrednost - da ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, a je ta narasla na 1,428 milijarde evrov.

Nekatere priče, ki jih je komisija v zvezi s premogom zaslišala, so po njegovih pojasnilih poudarile, da bi bila cena 2,25 evra za GJ dosegljiva, če bi Premogovnik Velenje izpeljal investicijo v nov izvozni jašek NOP 2, ki bi skrajšal transportno pot premoga.

"Mi smo ugotovili, da ta jašek ne bi ničesar rešil, kvečjemu podražil. Jašek po predračunih stane 34 milijonov evrov, prinesel bi pa 85.000 evrov prihranka na leto. Se pravi, da bi moral jašek obratovati 400 let, da bi se izplačal," je poudaril Hanžek.

Če bi se cena premoga dvignila za 10 do 15 odstotkov nad 2,25 evra, bi bila investicija v Termoelektrarno Šoštanj (Teš) nerentabilna in je ne bi mogli izpeljati, je dejal in dodal, da je to ključna stvar zavajanja za 1,4-milijardno naložbo.

"Nekdo, ta trenutek še ne vem, kdo, je v prvem noveliranem investicijskem programu izračunal, da če hočejo izpeljati investicijo, mora biti cena premoga 2,25 evra za GJ. In potem so se naslednjih 10 let ukvarjali s tem, kaj narediti, da bo ta cena vzdržala," je izpostavil.

Med danimi obljubami je bila tudi ta, da bo lignita dovolj in da bo ta primerne kurilne vrednosti. Priče so večinoma zagotovile, da bo premoga dovolj in da ga ne bo treba uvažati.

"Dokončne sodbe komisija o tem ni mogla dati, lahko pa dvomi, da ne bo uvoza," je dejal Hanžek in dodal, da to predvideva še vedno veljavno energetsko dovoljenje, ki je bilo izdano za moč elektrarne 600 megavatov, za energent pa predvideva velenjski lignit in do 10 odstotkov uvoženega premoga.

Kalorične vrednosti premoga komisija po njegovih besedah ne more oceniti.

Kot je še dejal Hanžek, ki meni, da skoraj 1,5 milijarde evrov vredne naložbe nekdo brez podpore politike ne more narediti, je bila med pričami "demenca zelo prisotna", komisija pa bo novembra začela nov krog zaslišanj - računa, da bodo najkasneje v v obdobju med januarjem in marcem prišli tudi do predsednikov vlad.