Zabavna lokacija

Vlomila v klet in se posladkala s sodničino marmelado

Gregor Gruber
20. 10. 2016, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka obravnava zoper razvpitega ubežnika Urbana Prelca, ki mu tokrat očitajo vlom v klet stanovanjskega bloka in krajo. Med drugim tudi krajo osmih kozarcev marmelade, ki je bila tako slastna, da naj bi si jo s pajdašem privoščila kar na "kraju zločina".

Svet24
Urban Prelac trdi, da so se v kletnih prostorih le zabavali, nikakor pa ni vlamljal ali kradel.

30-letni Urban Prelac je zaslovel novembra 2013, ko je med sojenjem na ljubljanskem okrajnem sodišču izkoristil trenutek nepazljivosti in v razpravno dvorano zaklenil sodnico in tožilko skupaj s pravosodnima policistoma ter pobegnil. Ujeli so ga po nekaj dneh, za podvig (očitali so mu protipraven odvzem prostosti) pa je bil pozneje pravnomočno oproščen.

Te dni se na sodišču zagovarja zaradi vlomov v kleti stanovanjskega bloka na Poljanski cesti v Ljubljani konec leta 2012 oziroma v začetku leta 2013. Njegov domnevni pajdaš je priznal krivdo že na predobravnalnem naroku, Prelac pa trdi, da ni kriv.

In kaj naj bi ukradla iz kleti? Iz ene kleti osem kozarcev marmelade in avtomobilski strešni prtljažnik, iz druge kleti smučarsko opremo in moško gorsko kolo, iz tretje pa star računalniški monitor. 

Naključje je hotelo, da sta si izbrala tudi klet ljubljanske okrožne sodnice Alje Kratovac, ki je bila na današnji obravnavi za spremembo v vlogi priče in oškodovanke. 

Cigarete, mamila in marmelada

Sodnica se spomni, da je bilo v njeno klet vlomljeno in da je zmanjkalo nekaj kozarcev marmelade. Zmikavta pa se nista mogla upreti, da si ne bi marmelado privoščila kar na »kraju zločina«, saj sta za sabo pustila prazen kozarec. Ali sta jo mazala na kruh ali sta jo jedla kar samo, ni znano. Dejstvo je, da so policisti na hodniku, ki vodi do kleti, na cigaretnem ogorku našli Prelčeve biološke sledi. Prelac ob tem zamahne z roko, češ da so se v kleteh le drogirali, kar po njegovem še ni dokaz, da je tudi kradel ali vlamljal, saj je imel eden od njegovih kolegov ključe vhodnih vrat.

Zabavna lokacija

So pa priče potrdile, da do kletnih prostorov vodi več vrat. Še posebej problematična so garažna vrata, ki se počasi odpirajo in zapirajo in ponujajo najlažjo možnost, da kdorkoli smukne v garažo. Stanovalec Andrej, ki so mu iz kleti ukradli smučarsko opremo, je povedal, da so v trinajstih letih že dvakrat vlomili v njegovo klet, enkrat v garažo, izpred bloka so mu odpeljali skuter, s hodnika pa kolo. »Je zabavna lokacija, to lahko zapišete,« je dejal Andrej, ki je, tako kot sodnica, dobil od zavarovalnice povrnjene stroške.

Še kratka digresija o zabavni lokaciji. Ena od prič, ki so ji klet le razmetali, je pred pol leta ugotovila, da »njena klet ni njena klet« in da je torej njena klet ena od sosednih kleti.

Sodnico Živo Zaplotnik seveda ni zanimalo, kako so lahko sosedje živeli v takšni zmoti, zato pa jo je toliko bolj zanimalo, ali bo tožilstvo vztrajalo pri zaslišanju vseh prič, ki se niso udeležile današnje obravnave.

Tožilstvo bi rado povprašalo še dva oškodovanca, nato pa bo čas za razsodbo. Če bo šlo vse po maslu, bo Prelac, ki zaradi starih grehov trenutno še ždi za zapahi, o svoji bližnji prihodnosti več vedel že konec novembra.