Črna kronika

Iztok Flis umora ne prizna

Renata Žnidar
10. 7. 2015, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Iztok Flis (46) priznava, da je lastnik pištole in eksploziva, s katerim kot šolan miner zna ravnati, zato po lastnih navedbah ni nikoli povzročal splošne nevarnosti. Ukvarja se s prodajo lesa na črno, če ga ne bi zaprli, bi ustanovil podjetje, je povedal.

R. Ž.

Na krškem sodišču se je včeraj začela glavna obravnava v sojenju zoper 46-letnega Iztoka Flisa iz Brestanice, ki ga obtožnica bremeni umora 67-letnega gostilničarja Vlada Pinteriča iz Dolenje vasi pri Krškem. Umor se je zgodil lani, v noči z 10. na 11. julij. Pinteriča so našli mrtvega v shrambi gostilne, zavitega v rjuho in ustreljenega v glavo. Flisa obtožnica bremeni tudi nedovoljene posesti malokalibrske kratkocevne pištole z dušilcem, prometa z eksplozivi in goljufij.

NISEM KRIV!

Tudi včeraj Flis umora ni priznal, prav tako ne goljufij zaradi neodplačanih dolgov tistim, ki so mu posodili denar, saj je, kot pravi, nameraval vrniti ves izposojeni denar, a mu je načrte prekrižala obtožnica, zaradi katere se je znašel v priporu.

Je pa priznal posest pištole, ki da jo je kupil po neumnosti, ker je bila poceni, in eksploziva, ki naj bi ga uporabljal zgolj ob novoletnih praznikih.

STARI ZNANEC POLICIJE

Flis je sicer stari znanec policije, ki je na sojenju priznal, da je v preteklosti zagrešil nekaj kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo ukradenih stvari, nikoli pa da ni moril, saj naj bi imela z umorjenim korektne odnose. A slednji očitno o njem ni imel prav dobrega mnenja, saj je včeraj pričala tudi gostilničarjeva nečakinja, ki je med drugim povedala, da ji je stric zaupal, da je Flis baraba.

SLEDI NA KRAJU UMORA

Vidno shujšanega Flisa (v priporu, v katerem se je znašel tri mesece po hladnokrvnem umoru, je izgubil več kot 40 kilogramov) so priče, ki bodo zaslišane v nadaljevanju postopka, obtožile, da so ga slišale govoriti o premoženjskem stanju umrlega, ki da bi se ga izplačalo oropati.

Je pa pred sodiščem včeraj pričal tudi Mihael Muster iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je predstavil analize sledi, na podlagi katerih so prišli do glavnega osumljenca. V treh mešanih madežih so namreč poleg Pinteričevih našli sledi, za katere po izvedenčevih besedah obstaja velika verjetnost, da jih je Flis pustil na kraju zločina po umoru. Ta se je sicer zgodil v zasebnih prostorih Pinteričeve gostilne, ki naj bi jo Flis, po lastnih navedbah, obiskal nekaj dni pred umorom. Da bi sledi ostale od njegovega zadnjega obiska, je po Musterjevem mnenju malo verjetno, saj naj bi gostilno dnevno čistili.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnjo sredo z zaslišanjem novih prič, če bo Flisu krivda dokazana, pa bo lahko za zapahi preživel kar 30 let.