Slovenija

Pod drobnogledom tudi veleposlanikove »gate«

robert marin
10. 7. 2015, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji madridski veleposlanik Peter Reberc od države terja skupno 75.300 evrov odškodnine za duševne in telesne bolečine, ki jih je pred leti utrpel ob izrednem nadzoru rezidence.

sta

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj pravda v omenjeni zadevi začela znova. Prvostopenjsko sodišče je namreč enkrat že presodilo, da Rebercu ob pregledu rezidence leta 2009 niso bile kršene osebnostne pravice, njegovo tožbo pa zavrnilo, nato pa se je nekdanji veleposlanik s pomočjo odvetnika Borisa Grobelnika pritožil in na višjem sodišču delno uspel.

Višji sodniki so namreč sodbo delno razveljavili, saj sodišče prve stopnje ni dovolj natančno ugotovilo oziroma »razdelalo«, kateri prostori rezidence, v kateri je Reberc bival z družino, so se uporabljali v protokolarne in kateri izključno v zasebne namene. Sodnica Barbara Krpač Ulaga bo zdaj ponovno ugotavljala, ali je tožniku ob polurnem internem nadzoru, ki ga je februarja 2009 po nareku takratnega zunanjega ministra Samuela Žbogarja opravil Reberčev »kolega« Peter Toš, nastala škoda, in v primeru, da je, v kakšnem obsegu.

Po nadzoru sta trpela duša in telo

Reberc, ki med drugim trdi, da mu je Toš brskal tudi po spodnjem perilu, sicer v tožbi od države terja 45.000 evrov za duševne bolečine in 30.300 za telesne bolečine, ki po njegovih navedbah izvirajo iz duševnih. Na to temo bosta v nadaljevanju postopka spregovorila sodni izvedenec psihiatrične stroke in Reberčeva osebna psihologinja Teja Apath, medtem ko ostalih prič, niti tožnika, sodišče predvidoma ne bo ponovno zasliševalo. Pravda se bo z zaslišanjem Apathove nadaljevala 17. septembra. Včerajšnji izostanek v hramu pravice je Reberc opravičil zaradi zdravstvenih težav in zahteval, naj se narok ne opravi, vendar mu sodišče ni ugodilo.

Omislil si je celo puščavskega skakača

arhiv Svet24

Spomnimo. Nekdanji veleposlanik, po rodu iz Jelšan pri Ilirski Bistrici, je iz Madrida letel iz treh razlogov. Prvi očitek je bil, da je sredi leta 2010 uslužbenki veleposlaništva naročil, naj spremeni datum na enem od blagajniških prejemkov, ki ga je nato podpisal in poslal uslužbencu kabineta predsednika vlade. Drugi očitek je, da si je prisvojil za okoli 2500 evrov računalniške opreme, in zadnji, da je v času trajanja mandata, od februarja 2007 do avgusta 2010, nabavil več deset tisoč evrov vredno zalogo gospodinjskih pripomočkov, orodja, knjig in bencina ter si omislil celo puščavskega skakača. Za gospodinjske pripomočke in pribor je zapravil najmanj 21.800 evrov.

Po njegovem odhodu so v rezidenci med drugim našteli skupno 3528 žlic, vilic in nožev, 1800 kozarcev, 100 zajemalk, 77 cedilnikov, 29 lupilcev za krompir in 25 desk za rezanje. Nabavil je za 11.490 evrov različnega orodja, med drugim 15 macol, 11 sekir, 37 klešč, 16 dlet, 5 vrtalnih strojev in žago za les. Omislil si je 900 knjig, vrednih 33.800 evrov, nabavil pa je tudi za 40.200 evrov dizelskega goriva, čeprav so na veleposlaništvu imeli avte na bencin.

Možakar se je brez uspeha branil, da je gospodinjske pripomočke potreboval, ker je sam nameraval prirejati sprejeme. Orodje zato, ker je bila rezidenca v mizernem stanju in se je popravil oziroma obnove lotil sam, glede goriva pa je »nalagal«, da ga je veliko porabil za promocijo naše države, ko se je v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji vozil na različne seminarje in televizijske oddaje.

Obtožen zlorab lastnih otrok

Reberca pred koprskim okrožnim sodiščem zaradi zapravljanja davkoplačevalskega denarja toži država, na novogoriškem okrožnem sodišču pa mu za zaprtimi vrati, mimo oči javnosti, sodijo zaradi domnevnih spolnih zlorab svojih hčerk med letoma 2005 in 2007, ki so bile tedaj stare 8, 10 in 13 let, nasilje pa je policistom ob ločitvi prijavila zdaj že nekdanja Reberčeva žena.