Svet

Pahor se je v Potočarih poklonil spominu žrtev genocida v Srebrenici

STA
10. 7. 2015, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je danes v spominskem centru v Potočarih položil venec in se poklonil spominu 8372 žrtev genocida v Srebrenici.

STA

Od skupno 8372 evidentiranih žrtev genocida, ki so jih v dneh po 11. juliju 1995 ubile sile bosanskih Srbov, jih je v spominskem centru pokopanih 6241, še 230 pa so jih na željo njihovih svojcev pokopali individualno izven centra. V soboto bodo na osrednji slovesnosti v centru pokopali še 136 žrtev genocida.

Predsednik republike se je nato udeležil spominske seje mestnega sveta občine Srebrenica, na kateri je po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena dejal, da preteklosti ne moremo spremeniti, da pa lahko spremenimo prihodnost.

V središču današnjega obiska predsednika v Srebrenici bodo sicer srečanja s prebivalci tega mesta na vzhodu BiH in projekti dobrodelnih organizacij, ki si prizadevajo ljudem omogočiti vrnitev na njihove domove, otrokom pa brezskrbno otroštvo.

Obiskal bo družino Manđić, ki ji bo avstrijska fundacija Bauern helfen Bauern na njegovo pobudo s sredstvi, ki so jih pomagala zbrati tudi slovenska podjetja in posamezniki, pomagala dokončati hišo.

Ogledal si bo športno igrišče v vasi Grujčići, ki ga z lastnimi sredstvi postavlja Mehmedalija Alić, ter likovno delavnico otrok v organizaciji fundacije SOS Dječja sela, katere ambasador je legendarni slovenski smučar Jure Franko.

Udeležil se bo tudi slovesnosti ob prenosu krst s posmrtnimi ostanki 136 žrtev genocida na pokopališče v spominskem centru, kjer jih bodo pokopali na osrednji spominski slovesnosti v soboto.

Dan bo zaključil z udeležbo na tradicionalni večerji iftar v organizaciji združenja Mater Srebrenice.

V soboto se bo v imenu Slovenije udeležil osrednje spominske slovesnosti v spominskem centru Potočari, kjer bo tudi slavnostni govornik.