Črna kronika

VIDEO: Prijeli več kot 500 osumljencev in zasegli 2,8 tone kokaina

G.G.
29. 6. 2015, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Policije v evropskih državah so v nizu racij med 4. majem in 24. junijem aretirale več kot 500 osumljencev in med drugim zasegle prek 2,8 tone kokaina, je danes sporočil Europol. Racije na 260 lokacijah so policisti v 28 članicah EU in drugih evropskih državah izvedli v okviru operacije Modri jantar. V akciji sta sodelovali Slovenska policija in Finančna uprava RS, in sicer na področjih tatvin vozil, prepovedanih drog, ilegalnih migracij in zlorab plačilnih kartic pri nakupu letalskih vozovnic.

Aktivnosti sta izvajali na letališču Jožeta Pučnika, v koprski luki, na mejnih prehodih in v notranjosti države.

Sredi junija so policisti sodelovali v akcijskih dnevih, ki so potekali na letališčih v povezavi z zlorabami plačilnih kartic pri nakupu letalskih vozovnic. V obravnavani akciji je sicer sodelovalo 49 držav na 140 letališčih po svetu, kjer je bilo 130 oseb prijetih in prijavljenih 222 sumljivih transakcij. Na ljubljanskem letališču so bila opravljena številna preverjanja kart, ki so bile kupljene preko spleta. Identificirani so bili štirje primeri, v katerih je bila ugotovljena verjetnost zlorabe plačilne kartice. V enem primeru je bila v nadaljevanju potrjena pristnost plačilne kartice, ena oseba se na let ni prijavila, za preostala dva primera pa se podatki še preverjajo. Ta oblika dela je pomembna tudi zaradi izboljšanja odkrivanja tovrstnih zlorab in zaradi krepitve sodelovanja policijskih organov s procesnimi centri in letalskimi družbami.

Finančna uprava RS je skupaj s policijo na mejnih prehodih s Hrvaško in koprskem pristanišču sredi junija nadzirala tranzit blaga, ki prihaja v Slovenijo oz. v EU z območja Afganistana in Pakistana, predvsem zaradi suma tihotapljenja prepovedanih drog. Na področju ilegalnih migracij pa je slovenska policija pred nekaj dnevi sodelovala v dvodnevni mednarodni izmenjavi podatkov iz kriminalističnih preiskav zoper organizatorje tihotapljenja ljudi. Policisti so poleg nadzora, ki so ga izvajali na slovensko madžarski meji, tudi izmenjali več operativnih informacij z drugimi državami članicami o predvidenih prevozih ilegalnih prebežnikov čez Slovenijo proti Italiji.

Operacije so med drugim privedle tudi do aretacije več tihotapcev ljudi in odkritja "varne hiše" za nezakonite migrante na Madžarskem.