Črna kronika

Višje sodišče potrdilo veljavnost večine dokazov v zadevi Balkanski bojevnik

STA/M.J.
5. 6. 2015, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo veljavnost večine dokazov v zadevi Balkanski bojevnik, poročajo mediji. Odločilo je namreč, da je bila odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, s katero to ni ugodilo zahtevi obtoženih za izločitev večine dokazov, v večjem delu pravilna. Ponovno sojenje v zadevi se bo začelo jeseni.

Arhiv Svet24

Zagovorniki obtoženih so zahteve za izločitev dokazov podali na predobravnavnih narokih sredi lanskega leta, a jih je sodnica Andreja Sedej Grčar večino zavrnila. Obtoženi so se na odločitev pritožili, vendar je zdaj tudi višje sodišče ugotovilo, da je večina dokazov veljavnih.

Po poročanju Dnevnika bo moralo okrožno sodišče ponovno presojati zakonitost le manjšega dela srbskih in slovenskih dokazov. Po podatkih Dela in Slovenskih novic je sodišče zavrnilo tudi pritožbo glede domnevno sporne pridobitve ene izmed telefonskih številk prvoobtoženega Dragana Tošića.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so sicer v četrtek za STA povedali, da je bila odločitev višjega sodišča poslana vsem strankam, ker pa še niso prejeli vseh vročilnic, odločitve uradno še ne morejo razkriti.

Obramba je predlagala izločitev praktično vseh dokazov: slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih, saj da so pridobljeni s kršitvami človekovih pravic in v neskladju z ustavo. Nekatere med njimi so na prvem sojenju uspešno izločili, kar je botrovalo oprostilni sodbi za večino obtoženih. Nato pa je višje sodišče odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev, in je primer skupaj z dokazi vrnilo v ponovno sojenje.

Domnevno preprodajalsko združbo, v kateri naj bi sodelovalo 17 obtoženih, je policija razbila maja 2010. Sodišče je novembra 2012 po izločitvi dobršnega dela dokazov štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Dragana Tošića. Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa razveljavilo oprostilne sodbe.

Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili vsem 17, torej tudi obsojeni četverici. Kot so za STA pojasnili na sodišču, se bo ponovno sojenje predvidoma začelo septembra, sodišče pa zadeve ne obravnava prednostno.

Obsojena četverica je sicer zoper obsodilne sodbe na vrhovno sodišče vložila tudi zahteve za varstvo zakonitosti. Na vrhovnem sodišču so za STA pojasnili, da o zadevi še ni odločeno.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je na prvi stopnji v zaključni fazi tudi tožba, s katero želi država Tošiću odvzeti domnevno nezakonito pridobljeno premoženje. Poleg Tošića morajo izvor svojega premoženja pojasnjevati še njegova žena Meri, tudi v imenu gostinskega podjetja Fundator ter Tošićev znanec Mišo Vlaisavljević.