Svet

ZDA zaskrbljene zaradi novih spopadov v Ukrajini

STA/M.J.
5. 6. 2015, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Direktor za evropske zadeve v ameriškem svetu za nacionalno varnost Charles Kupchan je v četrtek novinarjem izrazil zaskrbljenost zaradi novih spopadov v Ukrajini, namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes pa je dejal, da je zaenkrat prioriteta ohranitev sankcij proti Rusiji.

Reuters

Rhodes je še dejal, da mora Rusija še naprej dobivati sporočilo, da pritisk ne bo oslabel, dokler v Ukrajini ne bo diplomatske rešitve. Čeprav je uradna politika Bele hiše, da Ukrajina ne dobi orožja, v Washingtonu vseeno razmišljajo o nadaljnjih korakih za brzdanje Rusije. Glede na poročanje ameriških medijev naj bi resno razmišljali o namestitvi raket, ki bi lahko preventivno uničile ruske izstrelke.

Na vzhodu Ukrajine so se v zadnjih dveh dneh spet razvneli spopadi, kljub februarskemu dogovoru o prekinitvi spopadov. Do četrtka je umrlo najmanj 26 ljudi, večinoma proruskih separatistov. Najnovejši razvoj dogodkov na vzhodu Ukrajine bo tudi tema današnjega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov, ki pa po pričakovanjih naj ne bi sprejel kakšnih usodnih odločitev.

ZDA še niso pripravljene oborožiti ukrajinskih oblasti, čemur odločno nasprotujejo evropski zavezniki, zato bo Obama na vrhu G7 konec tedna v Nemčiji zaveznike poskušal prepričati v potrebno po ohranitvi sankcij, ki škodijo ruskemu gospodarstvu, Kremlja pa vseeno še niso prepričale, da se odpove ozemeljskim zahtevam v Ukrajini.