Črna kronika

Bogdan je oropal banko in babici kupil motor

T. J. G./Dolenjski list
23. 6. 2014, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Bogdan je s pištolo od bančne uslužbenke izterjal 13 tisoč evrov. Dejanje je priznal, v zaporu bo sedel 2 leti in 10 mesecev.

T. J. G./Dolenjski list

6. februarja letos, nekaj pred pol četrto uro popoldne, je 24-letni Bogdan Špoler vstopil v prostore Nove KMB v Brežicah. Na rokah je imel rokavice, obraz si je zakril, s pištolo v roki je proti uslužbencem zakričal: »To je rop, daj novac!« (To je rop, daj denar!) Bančnica mu je izročila dobrih 13 tisoč evrov.

»K ropu je skušal pritegniti tudi znanca. Vse mu je že razložil, kako bi se lotila dejanja, a ta ni želel sodelovati.« Bogdan Matjašič, okrožni državni tožilec

Ropar je potem peš pobegnil, storilca pa so policisti prijeli šele 5. marca. »Špoler se je na rop dobro pripravil in ga načrtoval. Očitno si je že vnaprej ogledal banko in mehanizem za zapiranje vrat, saj je s seboj vzel letev, ki jo je dal med vrata, da ga uslužbenci ne bi zaprli v prostore banke,« je dejal okrožni državni tožilec Bogdan Matjašič in dodal, da je Špoler brez zaposlitve, živi od socialne podpore, pomagata pa mu stara mama in stric.

T. J. G./Dolenjski list
»K ropu je skušal pritegniti tudi znanca. Vse mu je že razložil, kako bi se lotila dejanja, a ta ni želel sodelovati. Ker je odvisnik od drog, je na dan ropa v center za zdravljenje odvisnosti v brežiški zdravstveni dom naslovil prošnjo, da bi mu dali zdravila za dva meseca, ker da gre delat v tujino. Tablete je dvignil tik pred ropom in po dejanju je res pobegnil v Španijo, kjer je že bil na zdravljenju v komuni. Domov se je vrnil 25. februarja, ker je bil prepričan, da roparja ne iščejo več, dva dni pozneje pa je kupil motor znamke Kawasaki, ki ga je napisal in registriral na ime babice, da ne bi bilo sumljivo,« je še povedal tožilec.
T. J. G./Dolenjski list

»Kupil je motor, ki ga je napisal in registriral na ime babice, da ne bi bilo sumljivo.« Bogdan Matjašič, okrožni državni tožilec

Špoler je v preiskavi pod težo dokazov dejanje priznal in s tožilstvom sklenil sporazum ter bil obsojen na 2 leti in 10 mesecevzapora, do pravnomočnosti sodbe pa zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu.

Med postopkom so mu motor zasegli, zanj je bila ob prodaji dosežena cena 2500 evrov, kupnina pa nakazana na račun sodišča za poplačilo škode. Ob prijetju Špolerja so policisti sporočili, da so ga že večkrat obravnavali zaradi premoženjske kriminalitete in drog, sicer pa je na sodišču, kamor je prišel urejen, povedal, da se ne zdravi več zaradi odvisnosti.