Slovenija

Z Janšo se bo ukvarjal drug sodnik

STA/G.G.
23. 6. 2014, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je po pravnomočni obsodbi v zadevi Patria vložil Janez Janša, bo v torek dodeljena drugemu sodniku kazenskega oddelka, so sporočili z vrhovnega sodišča. Naknadno ugotovljene okoliščine namreč nakazujejo možnost daljše odsotnosti sodnice, ki ji je bila zadeva dodeljena.

STA

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša se je zato v skladu s pravili sodnega reda odločil za predodelitev. Vrhovno sodišče je zahtevo za varstvo zakonitosti prejelo prejšnjo sredo tik pred zaključkom delovnega dne. Skladno s sodnim redom in letnim razporedom dela je bila zadeva sodniku poročevalcu dodeljena naslednji dan.

V četrtek sta dve sodnici kazenskega oddelka, vključno s sodnico, ki ji je bila zadeva dodeljena kot poročevalki, podali predlog za izločitev, a je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša obe zahtevi zavrnil, pišejo na vrhovnem sodišču.

Povprečno trajanje reševanja zahtev za varstvo zakonitosti pred kazenskim oddelkom vrhovnega sodišča je sicer v 2013 znašalo 4,3 meseca.

Vodja kazenskega oddelka je nato predsednika vrhovnega sodišča obvestil, da ima sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena, vnaprej prijavljeno odsotnost in je predlagal predodelitev zadeve. Tudi temu predlogu Masleša takrat ni ugodil. Takrat so napovedali, da postopek v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti kljub odsotnosti zakonito določene sodnice ta teden ne bo zastal, ampak bodo zahtevo posredovali vrhovnemu državnemu tožilstvu v odgovor.

Do nadaljnjega kakršnekoli odločitve poročevalca oziroma kasneje senata, kot tudi nadaljnje časovne dinamike, na vrhovnem sodišču ne morejo vnaprej predvidevati oziroma prejudicirati, so še v petek zapisali na vrhovnem sodišču.

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša je kazen začel prestajati v petek. Krkovič mora na Dob 4. julija, Črnkovič pa je zaprosil za alternativno prestajanje kazni.