Zdravje

Več kot štirje milijoni okuženih Evropejcev

R.T.
23. 6. 2014, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropska komisija bo prispevala k razmisleku o prihodnjih ukrepih v zvezi z varnostjo bolnikov in kakovostjo zdravstvenega varstva.

Arhiv Svet24

Evropska komisija je objavila tri dokumente. Prvi je poročilo o izvajanju priporočila Sveta o varnosti bolnikov iz leta 2009. Ta opozarja na napredek pri razvoju politik in programov za varnost bolnikov in sistemih za poročanje o neželenih dogodkih ter na učenje iz napak in krepitev vloge bolnikov.

V EU približno 4,1 milijona bolnikov na leto dobi okužbo, povezano z zdravstveno oskrbo, in vsaj 37.000 jih zato tudi umre.

Drugi dokument je raziskava Eurobarometer o varnosti bolnikov in kakovosti zdravstvene oskrbe, ki kaže, da več kot polovica (53 odstotkov) državljanov EU meni, da bi bili bolniki lahko oškodovani zaradi bolnišnične oskrbe v svoji državi. Pri 37 odstotkih primerov ni bilo odziva, ko so prijavili neželeni dogodek.

Tretji dokument predstavlja rezultate javnega posvetovanja, ki je potekalo med decembrom lani in februarjem letos. Ti kažejo, da civilna družba varnost bolnikov še vedno ocenjuje kot pomembno vprašanje v EU. Pri okoli 12 odstotkih hospitaliziranih bolnikov v EU pride do neželenega dogodka med zdravstveno oskrbo. Ti dogodki so lahko okužbe, povezane z zdravstveno oskrbo, napake, povezane z zdravili, kirurške napake, nepravilnosti v zvezi z medicinskimi pripomočki, diagnostične napake in neustrezna obravnava glede na izide preiskav.