Hyundai

Konec za bencinske hyundaije z oznako N

PP
9. 3. 2024, 21.30
Deli članek:

Korejci so se odločili, da bodo dokončno ustavili prodajo treh modelov iz družine N, čeprav zanje še vedno zaznavajo zanimanje kupcev.

Hyundai
električni Hyundai Ioniq 5 N

Najprej je bila na odstrelu štirikolesno gnana kona N, ki se med kupci ni najbolje prijela, zato jo ob nedavni prenovi niso uvrstili v ponudbo. Zdaj sta na vrsti še i20 N in i30 N, v obeh karoserijskih različicah, ki ju prav tako po novem letu pri nas ni bilo več mogoče naročiti.

Iz slovenskega predstavništva Hyundaija so nam potrdili, da je prodaja ustavljena, a da je nekaj teh primerkov še na poti iz tovarne in da jih bodo kupcem predali v prihodnjih tednih. Eden od razlogov za ustavitev prodaje je v zavezi znamke, da do leta 2035 evropskim kupcem ponudi brezmisijsko paleto izdelkov in da bo do leta 2045 stoodstotno ogljično nevtralna v vseh fazah proizvodnje ter delovanja avtomobilov. Ker je treba te cilje dosegati postopno, so trgovci že zdaj morali dosegati emisijske zaveze.

A ukinitev teh ne pomeni konec znamke N pri Hyundaiju

Čez dva ali tri mesece se bo tako v Evropi kot v Sloveniji kupcem predstavil električni Ioniq 5 N. Gre za štirikolesno gnan baterijski avtomobil z maksimalno močjo 478 kW (650 KM). V normalnem režimu delovanja je ta številka nekoliko nižja – sprednji elektromotor razvija 166, zadnji pa 282 kilovatov, kar je skupaj 448 kW oziroma 30 manj od najvišje možne moči. V načinu boost do stotice pospeši v 3,4 sekunde, končna hitrost pa je dosežena pri 260 km/h. Baterija za različico N je najmočnejša od vseh ioniqov 5 in premore 84 kWh. Cene zanj pri slovenskem uvozniku še nimajo določene. (pp)