Konkurence Tesli ne bo

Po desetih letih konec sanj o Applovem avtomobilu

U.P.
2. 3. 2024, 12.15
Deli članek:

Po zadnji informacijah iAvta vendarle ne bo. Apple je ukinil svojo ekipo Special Projects Group, ki se je ukvarjala z razvojem električnega avtomobila, poroča Bloomberg.

Apple
Apple, avtomobil, konec

Apple je v svojem programu, s katerim je želel narediti avto, ki bi bil konkurenčen Teslinim avtomobilom, zaposloval na tisoče ljudi, vendar se nikoli ni ujemal z Applovo osnovno dejavnostjo elektronike in spletnih storitev. Pojavljala so se tudi vprašanja o tem, katera podjetja bi Apple uporabil za izdelavo avtomobilov.

Ambicije tehnološkega giganta o izdelavi avtomobila segajo že v leto 2014, ko je Apple najel avtomobilske inženirje in drug visoko izobražen kader iz avtomobilske panoge. Oddelek je imel v preteklih letih več reorganizacij, vključno z odpuščanji leta 2019, ko so bili zaposleni premeščeni v različne dele podjetja.

Zdaj se avtomobilski oddelek dokončno ukinja, nekateri strokovnjaki pa bi se lahko preselili v ekipo za generativno umetno inteligenco. Podjetje ima tudi druge projekte, povezane z avtomobilsko industrijo, vključno s programsko opremo CarPlay, usmerjeno v infotainment.

Novica o spremembi načrtov je vplivala tudi na vrednost delnic, ki so se podražile za približno en odstotek.