Euroservis

Kateri župan vozi najdražjega?

STA
25. 2. 2016, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenski župani uporabljajo različna službena vozila.

STA
Bojan Šrot, celjski župan

Pregled voznega parka v mestnih občinah kaže, da se v najnovejšem avtomobilu vozi župan v Ljubljani, kjer ima na voljo luksuzen audi A8, občasno pa tudi celjski župan z dragim terencem. Kmalu naj bi nova vozila nabavili še v nekaterih drugih občinah, a večinoma nižje vrednosti.

LJUBLJANA

Ljubljanski župan Zoran Janković ima v službene namene na voljo protokolarno vozilo znamke audi A8, letnik 2015, ki ga vozi izključno voznik, poleg župana pa ga uporabljajo tudi drugi sodelavci ljubljanske mestne uprave. Vrednosti avtomobila na ljubljanski občini niso izdali, po uradnem ceniku podjetja Porsche Slovenija pa je takšno novo vozilo ocenjeno na okoli 134.000 evrov.

Avtomobila občina ni kupila, temveč je v poslovnem najemu, od julija 2015. "Za protokolarno vozilo plačujemo mesečni najem, ki zajema vse stroške (stroške poslovnega najema, vzdrževanja, menjave zimskih/letnih pnevmatik, vinjete, tehničnega pregleda) razen stroškov goriva, in sicer v višini 1299 evrov + DDV mesečno," so  pojasnili na občini.

Nikola Miljković
Zoran Janković, ljubljanski župan

V občini imajo trenutno v uporabi (poslovnem najemu) skupaj 53 vozil, od tega 43 vozil na zemeljski plin, osem vozil z dizelskim agregatom in dve vozili na električni pogon. Pravico do uporabe službenega vozila imajo uslužbenci mestne uprave na podlagi potnih nalogov.

V tem letu v Ljubljani ne načrtujejo novih nakupov v voznem parku. Poslovni najem vozil je sklenjen za dobo petih let, zadnji razpis, na podlagi katerega so najeli omenjena vozila (razen dveh električnih, ki so ju v sklopu Evropskega tedna mobilnosti prejeli v uporabo do konca leta 2016 od Renaulta), pa je bil objavljen leta 2014.

MARIBOR

Mariborski župan Andrej Fištravec se vozi v osebnem avtomobilu ford S-MAX, letnik 2007. "Njegova sedanja knjigovodska vrednost je 0,00 evrov, avtomobil je od oktobra 2015 amortiziran," so navedli na občini.

Avto je bil kupljen leta 2007, sicer pa občinski vozni park šteje 28 vozil: pet jih uporablja režijski obrat, pet medobčinsko redarstvo, štiri medobčinski inšpektorat, ostala so na razpolago zaposlenim v mestni upravi. Pravico do uporabe imajo javni uslužbenci ali funkcionarji, ki so v delovnem razmerju pri občini. Uporabniki službenih vozil so lahko tudi člani občinskih organov in druge osebe po nalogu župana, kadar opravljajo dela in naloge, vezane na delovanje mestne občine. V tem letu ne načrtujejo novih nabav v voznem parku.

MURSKA SOBOTA

Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek in ostali zaposleni v mestni upravi za daljše službene poti uporabljajo audi A6 quattro, letnik 2007, katerega vrednost ocenjujejo na okoli 7000 evrov. Kupljen je bil leta 2007.

Občinski vozni park šteje skupno sedem vozil, pravico do uporabe službenega vozila pa imajo vsi zaposleni po predhodni odobritvi direktorja mestne uprave. V proračunu za leto 2016 načrtujejo nabavo dveh osebnih vozil nižjega cenovnega razreda v skupni vrednosti 25.000 evrov. "Sam nakup oziroma realizacija te proračunske postavke bo odvisna od vzdržnosti proračuna in realizacije načrtovanih prihodkov," so poudarili na občini.

CELJE

Kljub nabavi novega terenca celjski župan Bojan Šrot še vedno največkrat vozi audi A8, letnik 2007, katerega vrednost je po navedbah celjske občine nekaj manj kot 9900 evrov. Rabljeno vozilo je občina kupila v letu 2009.

Občinski vozni park šteje skupno 26 službenih vozil, od tega ima medobčinski inšpektorat in redarstvo v uporabi devet vozil ter režijski obrat štiri vozila. Službeno vozilo lahko s potnim nalogom uporabljajo vsi zaposleni na občini.

Največ prahu je dvignila nedavna nabava terenskega vozila volkswagen touareg, ki je občino stal 60.000 evrov. Kot so povedali na občini, avtomobila ne uporablja le župan, pač pa tudi ostali vodilni delavci na občini.

Kmalu načrtujejo novo nabavo. "V predlogu proračuna za leto 2016 je na kontu Nakup avtomobilov planiranih 15.000 evrov sredstev za nakup službenega vozila nižjega cenovnega razreda," pravijo na občini.

KRANJ

sta
Ni jasno, ali Trilar uživa zadostno podporo, da bi lahko še naprej vodil občino.

Kranjski župan Boštjan Trilar ima sklenjeno pogodbo za uporabo golfa 1,4, letnik 2009, ki je bil kupljen kot rabljeno vozilo decembra 2013. Njegova sedanja knjigovodska vrednost naj bi se gibala okoli 11.000 evrov.

Občina ima skupno enajst vozil, od tega sedem v najemu in štiri lastna. Štiri vozila ima medobčinski inšpektorat za svoje potrebe. Nakupa novih vozil letos ne načrtujejo.

NOVO MESTO

Župan Novega mesta Gregor Macedoni uporablja vozilo renault laguna. Vozilo je bilo kupljeno leta 2008 na podlagi finančnega lizinga za 27.950 evrov. Občinski vozni park šteje šest službenih vozil, pravico uporabe v službene namene pa imajo občinski funkcionarji in zaposleni na občini.

V letošnjem letu načrtujejo nakup novega vozila za občinske funkcionarje ter zamenjavo še dveh dotrajanih vozil z novejšimi, nekoliko rabljenimi vozili. "V skladu s politiko zmanjševanja emisij voznega parka občinske uprave bo vsaj eno od teh vozil na električni oz. hibridni pogon," pravijo.

NOVA GORICA

Župan Nove Gorice Matej Arčon najpogosteje uporablja avtomobil škoda octavia, ki je bil kupljen leta 2013, ko je bila njegova vrednost ocenjena na 21.000 evrov.

Občinski vozni park šteje šest avtomobilov, ki so namenjeni za službene poti vseh uslužbencev mestne občine. Zaradi dotrajanosti voznega parka v tem letu na občini načrtujejo nabavo novega avtomobila do vrednosti 35.000 evrov.

KOPER

Koprski župan Boris Popovič ima sklenjeno pogodbo o uporabi službenega vozila za osebni avtomobil VW passat, za katerega plačuje mesečno boniteto v višini 875 evrov. Občina je vozilo nabavila v letu 2015 na podlagi pogodbe o operativnem najemu vozila. Sedaj ima prevoženih 8500 kilometrov.

Arsen Perić
Boris Popović, koprski župan

Sicer pa ima občina v lasti še tri avtomobile in šest motorjev za potrebe občinskega inšpektorata in redarstva ter enajst vozil za potrebe občinske uprave. V operativnem najemu ima poleg tega še štiri vozila, vse za potrebe zaposlenih v občinski upravi. Upravičenci do uporabe službenih vozil so vsi zaposleni v občini, ki jih z nalogom za službeno potovanje določi vodja urada oz. samostojne službe, za potrebe reprezentance in protokola pa jih s posebnim sklepom lahko določi tudi župan.

Trenutno koprska občina ne načrtuje dopolnitve voznega parka, je pa v proračunu predvidela sredstva za menjavo najstarejših in najbolj dotrajanih vozil, predvsem za potrebe občinskega inšpektorata in redarstva.

PTUJ

Ptujski župan Miran Senčar večinoma uporablja vozilo toyota land cruiser, ki ga je občina nabavila leta 2008. Nabavna vrednost je znašala 52.845 evrov, a ima zdaj prevoženih že 203.000 kilometrov. Kot pravijo na občini, nekatere službene prevoze opravi župan tudi s svojim vozilom, ki ga uporablja za zasebne potrebe.

Kmalu naj bi dobili okrepitve. V letošnjem proračunu imajo predvidenih 8000 evrov za nabavo vozila.Na občini je sicer v uporabi šest vozil povprečne starosti sedem let. Uporabljajo se izključno za službene potrebe zaposlenih na občini in inšpekcijske službe skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju.

SLOVENJ GRADEC

Župan Slovenj Gradca Andrej Čas uporablja vozilo hyundai santa fe, letnik 2005, ki je bilo nabavljeno v letu 2011. Ker ga uporablja tudi v zasebne namene (na primer za prevoz v in iz službe), po navedbah občine "plačuje ustrezne dajatve, ki se mu odštejejo od neto osebnega dohodka". Zaradi mešane uporabe službenega avtomobila županu ne pripada letna parkirna kartica in jo zato krije sam.

Občina ima sicer še dva avtomobila, ki se večinoma uporabljata za potrebe redarske službe. O morebitnih novih nakupih še razmišljajo.

VELENJE

STA
Bojan Kontič, velenjski župan

Velenjski župan Bojan Kontič uporablja službeno vozilo kia sorento, letnik 2012. Vrednost avtomobila, ki so ga kupili leta 2012, na občini ocenjujejo na okoli 20.000 evrov.

Občina ima deset službenih vozil. Eno vozilo uporablja župan, štiri vozila imajo na voljo uslužbenci občine za službene poti, dve vozili uporabljajo hišniki, dve vozili imajo na voljo na medobčinski inšpekciji, redarstvu in varstvu okolja, terensko vozilo pa uporablja štab civilne zaščite. V letošnjem letu ne načrtujejo posodobitve voznega parka.