Novice / Svet

iran

V Isfahanu odjeknile eksplozije, Iran naj ne bi načrtoval takojšnjega odgovora

S.R.
19. 4. 2024, 06.50

Izrael je v nočnih urah napadel Iran. Šlo je za »omejen« napad, pri čemer iz Irana prihajajo signali, da naj bi za napadom z droni stali »infiltriranci znotraj Irana« in da se Iran na ta napad nima namena odzvati. Slovensko zunanje ministrstvo je medtem Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti.

ptičja gripa

WHO opozarja: Virus, ki je okužil tudi sesalce, se zdaj razvija in bi lahko okužil ljudi

D.K./STA
18. 4. 2024, 21.16

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izrazila zaskrbljenost zaradi vse večjega širjenja ptičje gripe na vedno več živalskih vrst, tudi domače živali, kot so krave in koze.

vojna vojak

Ukrajinski premier svari pred tretjo svetovno vojno

D.K.
18. 4. 2024, 20.03

Ukrajinski premier Denis Šmigalj je v pogovoru za BBC dejal, da bo "tretja svetovna vojna", če Ukrajina izgubi vojno z Rusijo, medtem ko je ameriški kongres pozval, naj končno sprejme zakon o tuji pomoči.

Volodimir Zelenski

Na Poljskem aretirali osumljenca za pomoč pri načrtovanju napada na Zelenskega

D.K./STA
18. 4. 2024, 19.33

Na Poljskem so v sredo aretirali moškega, osumljenega stikov z ruskimi obveščevalnimi službami in pomoči pri pripravi napada na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili poljsko in ukrajinsko tožilstvo.

Brazilija podpis mrtva oseba

Video: Mrtvega moškega na vozičku pripeljala v banko in želela, da "podpiše" papirje

D.K.
18. 4. 2024, 17.57

Incident iz Brazilije, v katerem je 42-letna ženska v torek pripeljala mrtvega "strica" ​​na invalidskem vozičku v banko v Riu de Janeiru, da bi podpisal papirje za dvig denarja, je postal viralen.

policija šola

V Franciji v bližini šole z nožem zabodel osnovnošolki

D.K./STA
18. 4. 2024, 17.06

V francoskem mestu Souffelweyersheim v Alzaciji blizu Strasbourga je danes moški blizu njune osnovne šole z nožem zabodel deklici, stari enajst in šest let. Obe sta utrpeli lažje poškodbe, 29-letnega napadalca je policija prijela kmalu zatem.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović

Tako se je na rezultate volitev odzval Milanović

D.K./STA
18. 4. 2024, 15.33

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem prvem odzivu na rezultate sredinih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila vladajoča HDZ, zagotovil, da bo spoštoval ustavo. Sporočil je, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil tistemu, ki ima podporo 76 poslancev, in poudaril, da koalicijska pogajanja potekajo.

s-400, Džankoj

Foto: Ukrajinci slavijo, ranili so Putinov ponos

S.R.
18. 4. 2024, 14.04

Ukrajinski vojski je v raketnem napadu na letališče na Krimskem polotoku uspelo uničiti dele ruskega protiraketnega sistema S-400.

zlata žoga7

Palestinci od Fife zahtevajo izključitev Izraela

S.Č./STA
18. 4. 2024, 11.22

Nogometna zveza Palestine (PFA) je Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) pozvala, naj Izrael izključi iz mednarodnih tekmovanj zaradi kršenja človekovih pravic in humanitarnega prava na območju Gaze ter kršenja pravil Fife, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Michelangelo

Michelangelova skica prodana za 200.000 ameriških dolarjev

S.Č./STA
18. 4. 2024, 11.15

Porumenel kos papirja, na katerega je renesančni umetnik Michelangelo narisal preprost kvadrat, je bil na dražbi prodan za 201.600 dolarjev, kar je kar 33-krat več od ocenjene vrednosti skice, so v sredo sporočili iz dražbene hiše Christie's.

Andrej Plenković

Po relativni zmagi HDZ na Hrvaškem danes začetek koalicijskih pogajanj

A.S./STA
18. 4. 2024, 10.54

Po preštetih glasovih s skoraj 100 odstotkov volišč s sredinih parlamentarnih volitev na Hrvaškem ima vladajoča stranka HDZ 61 poslanskih mandatov v 151-članskem saboru. Največja poraženka volitev je levosredinska koalicija z SDP na čelu, ki bo imela 42 poslancev. V obeh strankah so že ponoči napovedali, da bodo danes začeli koalicijska pogajanja.

Vulkan Indonezija

V Indoneziji po izbruhu vulkana izdali opozorilo pred cunamijem

S.Č./STA
18. 4. 2024, 10.06

Indonezijske oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem, potem ko je ognjenik na otoku Ruang v odmaknjeni provinci Severni Sulavezi v zadnjih dveh dneh petkrat izbruhnil, poročajo tuje tiskovne agencije. Iz ogroženih območij so danes evakuirali na tisoče ljudi in začasno zaprli okoli 100 kilometrov oddaljeno letališče v prestolnici province Manado.

Grafenwoehr

Dieter spletkaril z Rusi, v načrtu je imel tudi sabotažo bavarskega vojaškega oporišča

S.R.
18. 4. 2024, 09.51

Nemška policija je aretirala moška z dvojnim državljanstvom Nemčije in Rusije. Sumijo ju načrtovanja sabotaže vojaških objektov.

andrej-plenković

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z Domovinskim gibanjem?

S.R./STA
18. 4. 2024, 06.37

Včerajšnje parlamentarne volitve na Hrvaškem so razblinile dvome o tem, ali vladajoča stranka HDZ Andreja Plenkovića še vedno uživa večinsko podporo hrvaškega prebivalstva. V zadnjih tednih pred volitvami je namreč z bombastičnim vstopom v tekmo zakorakal hrvaški predsednik Zoran Milanović, a kot kaže ni uspel poskrbeti za preobrat.

zmaga-hdz

Vzporedne volitve: Vse kaže na gladko zmago Plenkovićeve HDZ

A.S./STA
17. 4. 2024, 21.42

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno zmago desnosredinske HDZ, ki bo imela v 151-članskem saboru 59 poslanskih mandatov oziroma 16 več kot levosredinska koalicija z SDP na čelu.

benjamin-netanjahu

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami sprejeli odločitve"

A.S./STA
17. 4. 2024, 21.09

Izrael se ima pravico zaščititi, je danes nemški zunanji ministrici Annaleni Baerbock in njenemu britanskemu kolegu Davidu Cameronu povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

ingenuity-prototip

Marsovski helikopter Ingenuity je poslal svoje zadnje sporočilo

M.G.
17. 4. 2024, 20.02

Robotski helikopter za raziskovanje površja rdečega planeta, ki ga je Nasa na Mars poslala februarja 2021, je na Zemljo poslal še svoje zadnje sporočilo. Zdaj bo služil kot stacionarna enota za zbiranje podatkov.

usa-basketball1

ZDA z zvezdniško ekipo v košarki na olimpijske igre v Parizu

M.G./STA
17. 4. 2024, 19.10

Košarkarska reprezentanca ZDA je danes potrdila seznam košarkarjev, ki bodo ekipo zastopali na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu.

volitve-hrvaska-glavna

Foto: Dobra volilna udeležba na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem

M.G./STA
17. 4. 2024, 17.55

Na Hrvaškem imajo danes zaradi parlamentarnih volitev dela prost dan, na katerih so svoj glas že oddali glavni akterji, med njimi Andrej Plenković ter Zoran Milanović. Vse kaže na dobro udeležbo, do 16.30 je svoj glas oddala polovica volilnih udeležencev, kar je 15 odstotkov več kot pred štirimi leti.

yona-yahav

Župan izraelske Haife bo sosesko poimenoval po Bidnu

M.G.
17. 4. 2024, 16.53

Močno zavezništvo ZDA in Izraela je treba občasno podkrepiti tudi s simbolični dejanji in hvalospevi, kar bo eksemplarno naredil župan mesta Haifa Yona Yahav, ki je napovedal, da bo sosesko poimenoval bo predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

robot-restavracija

Italijanski gostinec obupal z iskanjem osebja, zaposlill je robota

A.S./STA
17. 4. 2024, 16.12

Ker lastniku priznane restavracije La Terrazza delle Sirene v letoviškem kraju Sorrento pri Neaplju Mariu Parlatu ni uspelo najti ustreznih natakarjev, je za strežbo angažiral dva kitajska robota, opremljena z umetno inteligenco.

profimedia-0817659841

Iranski predsednik ob vojaški paradi pohvalil napad na Izrael

S.Č./STA
17. 4. 2024, 15.15

Iranska vojska je danes pripravila redno letno vojaško parado in razkazala svojo vojaško moč in opremo, vključno z droni in balističnimi raketami. Vojake je nagovoril predsednik Ebrahim Raisi, ki je pozdravil uspeh nedavnega napada Irana na Izrael, ob tem pa znova posvaril pred morebitnim odzivom nanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gaza vojna

Pogajanja med Izraelom in Hamasom naj bi zastala

S.Č./STA
17. 4. 2024, 13.46

Pogajanja o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas so zastala, je danes izjavil katarski premier in zunanji minister, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani. Tudi po navedbah gibanja so pogovori v krizi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski napad

V ruskem napadu na Černigiv več mrtvih

S.Č./STA
17. 4. 2024, 12.18

V ruskem raketnem napadu na mesto Černigiv na severu Ukrajine je bilo ubitih enajst ljudi, še 20 pa je ranjenih, so danes sporočile lokalne oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem opozoril, da napad ne bi terjal žrtev, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe.

Protest v Grčiji

V Grčiji stavka zaradi inflacije in visokih življenjskih stroškov

S.Č./STA
17. 4. 2024, 12.14

V Grčiji danes poteka splošna stavka, h kateri je pozvala največja sindikalna skupina GSEE. Sindikat opozarja na visoko inflacijo ter nizke plače in vse višje življenjske stroške. Stavka je že ohromila promet v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.