Na zabavi

Poslednji heroj na velikih platnih

Teja Pelko
2. 11. 2023, 14.47
Posodobljeno: 2. 11. 2023, 14.49
Deli članek:

Prejšnji teden je svojo kinematografsko pot začel film Poslednji heroj režiserja Žige Virca, ki so ga gledalci na Festivalu slovenskega filma izbrali za najboljši igrani film.

Sandi Fišer / Mediaspeed
Tisti, brez katerih filma ne bi bilo: producent Boštjan Virc, koscenaristka Iza Strehar in režiser in kosacenarist Žiga Virc

Črno komedijo o familiji, ki se spopade z zunanjim sovragom, pristane pa v vojni sama s seboj, odlikuje odkrit humor na temo druge svetovne vojne, zaradi česar je film že v predprodukcijskem obdobju zavrnilo rusko ministrstvo za kulturo. Režiser Žiga Virc pa o njem pravi: »Film je izraz jeze in nemoči moje generacije ob obsesiji našega naroda s preteklostjo. Glede na količino aktualnih problemov se je absurdno še vedno prepirati o tem, kdo je bil na pravi strani polpretekle zgodovine. Zato se tudi v našem filmu zgodovina ponavlja – a ne kot tragedija, temveč kot črna komedija, ki metaforično postavi dogodke druge svetovne vojne na svoje mesto.« (foto: Nik Skerbiš / Mediaspeed in Sandi Fišer / Mediaspeed)

Nik Skerbiš / Mediaspeed
Komik Gašper Bergant je bil očitno na četrtkovi premieri v Cineplexxu Ljubljana Rudnik zelo žejen.

Nik Skerbiš / Mediaspeed
Kaj je ustvaril režiser filmov Houston, imamo problem! in Trst je naš!, je zanimalo tudi režiserja Marka Naberšnika in voditeljico Jasno Kuljaj

Nik Skerbiš / Mediaspeed
Špela Rozin je še vedno zelo vesela novih igralskih izzivov.

Nik Skerbiš / Mediaspeed
Jurij Drevenšek, ki si je filmsko kariero ustvaril tudi v tujini, je v Virčevem filmu upodobil Tonija, ki si želi z Vido zaploditi otroka, pri čemer ju dan in noč ovirata Vidin infantilni oče France ter toksični dedek John, s katerima si mlada dva delita hišo.

Nik Skerbiš / Mediaspeed
Primož Pirnat je prišel preverit, kako se je izkazal v vlogi infantilnega očeta Franceta.

Nik Skerbiš / Mediaspeed
Nasmejani že pred začetkom filma: Andreja Potrebuješ, Jože Potrebuješ, Marko Naberšnik in Jasna Kuljaj