Televizija

Ivanka Kraševec Prešern: Enkrat je treba nehati

A. S.
4. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

»Lepo je bilo peti, ampak hvala bogu, da mi ni več treba.«

Riana Solar
Ivanka Kraševec Prešern, gostja VIP petka na Veseljaku.

Nedavno je bila v Veseljakovem VIP petku gostja legenda Ivanka Kraševec Prešern – pionirka slovenske popevke, odlična interpretka Dovžanovih in Burnikovih pesmi, pa tudi pesmi moža Ivana Žana Prešerna, z Alpskim kvintetom je prepevala več kot dvajset let. Pred kratkim je postala tudi častna občanka občine Metlika, od koder je doma.

In kaj počne zdaj, ko je v pokoju? »Nimam nobenega časa. Z možem oba slikava, mož Žan je celo naredil slikarsko šolo. Sva člana slikarskih društev in hodiva v slikarske kolonije,« je odgovorila Ivanka, ki je nazadnje zapela v javnosti leta 2007 s Prifarci in letos z Alpskim kvintetom v Metliki. Poje doma ne prav velikokrat, ji pa zato večkrat kaj »zabrunda« mož Žan. Leta 1963 je na radiu posnela pesem Prodajalka vijolic, te pesmi so se največkrat spomnili tudi poslušalci Veseljaka, ko so jih spraševali, katera Ivankina pesem jim je najbolj ostala v spominu.

Pokaži, kaj znaš

Na avdiciji za Pokaži, kaj znaš, v Metliki, so odkrili njen lepi, žametni, globoki glas. Deset let je pela v ansamblu Mihe Dovžana. »Dve desetletji je bila najlepši in nepogrešljiv del Alpskega kvinteta. Duhovita in skrbna, držala nas je skupaj,« je povedal o njej glasbenik Janez Per. »Janez zna pihati na dušo,« je duhovito odgovorila Ivanka na Janezove besede. »Lepo je bilo peti, ampak hvala bogu, da mi ni več treba,« je bila iskrena Ivanka. »Enkrat je treba nehati.«

V oddaji se ji je pridružil tudi njen soprog Ivan Prešern Žan. Žan je bil trobentač v Alpskem kvintetu. Povedal je, da je Ivanko poznal že od prej, ko je še pela v ansamblu Kombo. Nastopala sta skupaj tudi v ansamblu Mihe Dovžana. Ivanka dolgo ni vedela, da je možu v resnici ime Ivan, da so mu ime Žan nadeli v internatu, ker je bilo preveč Ivanov in Janezov. Ko je bila na obisku pri njem doma, je ves čas čakala, da se bo pojavil še en »brat«, Ivan. Soprog je v oddaji Veseljakov VIP petek povedal, da sta imela srečo, da sta toliko let nastopala v istem ansamblu in bila zato veliko časa skupaj. Ivanka pa se iz njune dolgoletne skupne zgodovine najrajši spominja poročnega dne.