Televizija

Danes premiera nove bosansko-hercegovske serije

M.K.
23. 11. 2023, 11.43
Deli članek:

Na pretočni platformi HBO Max sta od danes na voljo prvi dve epizodi bosansko-hercegovske serije Vem, kako dihaš.

Deblokada
/

Prva sezona serije, ki bo imela v celoti šest epizod, spremlja delo tožilke Nevene Murtezić (Jasna Đuričić), ki preiskuje primer samomora dečka, hkrati pa se sooča s svojimi osebnimi težavami, ki se prepletajo s preiskavo.  

V seriji nastopajo Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Emir Hadžihafizbegović, Selma Alispahić, Boris Ler, Faketa Salihbegović Avdagić, Izudin Bajrović, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Jelena Kordić, Boris Isaković, Kemal Rizvanović, Tatjana Šojić in Jasna Žalica. Ustvarjalca serije sta Jasmila Žbanić in Damir Ibrahimović, režiserja sta Alen Drljević in Nermin Hamzagić, nastala pa je v produkciji BH ContentLab platforme, BH Telecoma in Deblokade. Serija Vem, kako dihaš je doživela svetovno premiero v sklopu letošnjega Beneškega filmskega festivala.

O čem gre serija?

Tožilka Nevena Murtazić, mati samohranilka v ločitvenem postopku, preiskuje primer samomora najstnika iz iste šole kot njen sin Dino. Primer kmalu pritegne negativno publiciteto, ko se žalujoči oče pritoži nad njenim počasnim napredkom. Nevena si zaradi svoje kadrovske podhranjenosti na oddelku ne zasluži veliko razumevanja nadrejenih in javnosti. Primer postane še posebno nujen, ko Nevena posumi, da šola morda prikriva zlorabe, ki zadevajo tudi druge učence. V skrbi za Dina, ki je prav tako začel špricati pouk, je Nevena presenečena, ko oče žrtve obtoži Dina, da je eden od storilcev zlorabe. Nevena, ki jo ženeta neskončna materinska ljubezen in osebna odgovornost, obupano poskuša zbrati dejstva pod neusmiljenim pritiskom z vseh strani in se poskuša boriti za resnico v družbi, kjer pravico določa ekonomska in večinoma moška politična elita, pri čemer ji pomagata le dolgoletni sodelavec in novinec, ki za njenim hrbtom nenehno poroča nadrejenemu. Toda iskanje resnice, zaradi katerega je Nevena tako dobra pri svojem delu, jo na koncu postavi proti sinu, za katerega se boji, da mu ne more več zaupati.

Poglejte napovednik: