Televizija

Mafijski morilci s Colinom McLarenom

A. M.
17. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Serija Mafijski morilci s Colinom McLarenom je osupljivo potovanje v temačna in skrivnostna življenja nekaterih najbolj zloglasnih osebnosti v zgodovini organiziranega kriminala, ki s strokovnim pripovedovanjem zgodb gledalce popelje v svet moči, izdajstva in spletk.

Viasat World
Mafijski morilci s Colinom McLarenom

Na področju televizijskih filmov o resničnih zločinih je le malo imen, ki bi tako blestela kot ime Colina McLarena. McLaren, nekdanji detektiv, ki je navdušen nad razkrivanjem skrivnosti kriminalnega podzemlja, je svoje strokovno znanje prenesel na male zaslone v razburljivi televizijski seriji Mafijski morilci s Colinom McLarenom.

Viasat World
Mafijski morilci s Colinom McLarenom

Na Viasat Explore

Serija, ki si jo bo mogoče ogledati na programu Viasat Explore od 22. novembra ob 21.00 uri dalje, se poglobi v kriminalistično psihologijo, forenzične dokaze in zapleteno delovanje podzemnega sveta. Colin deli osebne zgodbe, ki jih je kot agent pod krinko doživel v družinah organiziranega kriminala in iz prve roke pripoveduje o svojih izkušnjah, kar nam omogoča vpogled v temačen in sprevržen svet mafije.

Vsaka epizoda obravnava zloglasnega mafijca, ki se je povzpel prek številnih umorov z željo, da prevzame nadzor nad katero izmed newyorških mafijskih družin, a ga je večinoma doletela smrt ali dolgotrajna zaporna kazen. McLaren izpostavi šest mafijskih šefov: 'Teflon' Johna Gottija, Sammyja' The Bull' Gravana, 'The Snake' Persica, Anthonyja 'Gaspipe' Cassa, Henryja Hilla in Vinnieja 'The Chin' Giganteja. Vsi so povezani s petimi družinami, ki od leta 1931 prevladujejo v newyorški italijansko-ameriški mafiji: družinami Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese in Lucchese.

Viasat World
Mafijski morilci s Colinom McLarenom

Zloglasni kriminalni šefi

John Gotti je bil zloglasni ameriški mafijec in vodja zločinske družine Gambino. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je zaslovel, ker se je izognil obsodbi v več odmevnih kazenskih postopkih, zaradi česar je dobil vzdevek 'Teflonski don', saj se je zdelo, da se ga kazenske obtožbe enostavno ne primejo.

Sammy Gravano je zaslovel kot visoko rangiran član kriminalne družine Gambino. Gravanova kriminalna kariera je trajala več desetletij. Vpleten je bil v različne nezakonite dejavnosti, med drugim v oderuštvo, izsiljevanje, nezakonite igre na srečo in trgovino z drogami. Zaradi svoje impozantne fizične navzočnosti ter slovesa po brutalnosti in nasilju si je prislužil vzdevek 'Bik'.

Carmine Persico je bil dolgoletni šef kriminalne družine Colombo. Persico si je prislužil vzdevek 'Kača' zaradi svojega slovesa, da je bil zvit, zaradi česar so ga organi pregona težko ujeli. Znan je bil po tem, da je znal krmariti po zapletenem in zahrbtnem svetu organiziranega kriminala, hkrati pa se je izogibal dolgoletnim zapornim kaznim.

Anthony Casso je bil razvpito povezan z zločinsko družino Lucchese in postal ena najbolj strah vzbujajočih in neusmiljenih osebnosti v zgodovini organiziranega kriminala. Vzdevek 'Plinovod' si je prislužil zaradi nasilja in umorov, s katerimi je odstranil tekmece in ohranil nadzor v kriminalnem podzemlju. Njegov vpliv v družini se je razširil na različne kriminalne dejavnosti, vključno z nezakonitimi igrami na srečo, trgovino z drogami in izsiljevanjem delavskih sindikatov.

Henry Hill, ki so ga pogosto imenovali 'Dobri fant', je bil prav tako povezan z zločinsko družino Lucchese. Splošno znan je postal zaradi svoje vpletenosti v organizirani kriminal in kasnejšega sodelovanja z organi pregona, zaradi česar je bil vključen v program za zaščito prič in postal navdih za kultni film Dobri fantje (Goodfellas).

Vincent Gigante, znan pod imenom 'Oddfather' ali 'The Chin', je bil skrivnostna oseba, povezana z zločinsko družino Genovese. Gigantejev vzdevek The Oddfather je bil besedna igra, ki je združevala besedi »čuden« in »boter« zaradi njegovega ekscentričnega vedenja in prizadevanj za pretvarjanje duševne bolezni, da bi se izognil kazenskemu pregonu. Znan je bil po tem, da se je po ulicah New Yorka sprehajal v kopalnem plašču in pižami, si mrmral in kazal druge znake duševne nestabilnosti.

Viasat World
Mafijski morilci s Colinom McLarenom