Televizija

Intervju: Ilinka Todorovski

G. Z.
1. 2. 2018, 03.00
Deli članek:

Novinarka je v prvem letu mandata varuhinje dokazala, da lahko s pravim pristopom varuh vpliva ne le na vsebino programa, ampak tudi na strokovno kadrovanje.

arhiv RTV Slovenija

Kaj vas je v tem letu presenetilo?
Vloga varuha je dokaj neopredeljena. Za kandidaturo sem se odločila hitro, brez globokega premisleka, a se mi je zdelo, da bi bila kot zasvojenka z medijskimi vsebinami, ki pozna delovne procese na TV, radiu ter spletu in je zelo kritična, dobra varuhinja. Mislila sem, da vem vse o vsem, kaj se tu dogaja, pa sem šele zdaj ugotovila, kaj vse ustvari ta hiša. Eno področij, ki je širši javnosti nevidno, je vse, kar RTV dela za slepe, gluhe in naglušne, kjer s svojim znanjem razvija govorno sintezo, da lahko ti gledajo program tako, da jim ta bere vsebino. Srečala sem veliko ljudi z ustvarjalnim nabojem, dobrimi argumentacijami in izdelki. Zelo negativne izkušnje niti nisem imela. Preseneča pa me, da nekateri mislijo, da lahko rečejo karkoli. Kot da ni pravil v komunikaciji in lahko v varuhov nabiralnik vržejo karkoli, žalijo in razvrednotijo, in jih ne zanima nobeno pojasnilo, ker že dejstvo, da nas plačujejo, opraviči vse. Vedno sem verjela, da lepa beseda lepo mesto najde, a ni tako.

Ne pogrešate novinarskega adrenalina?

Ne, to je eno najbolj razgibanih in odgovornih del. Sem raziskovalka in mediatorka, veliko pišem, razmišljam, se pogovarjam in preverjam, ker čutim veliko odgovornost tako do javnosti kot do nekdanjih sodelavcev. Ni treba, da je vedno vse vsem všeč, a nočem nikomur delati krivice. Zaposlenih ne obsojam, moje vprašanje ni obtožba ali prikimavanje pritožbi, le poizvedovanje. Nisem »bič božji«, ki zaposlenim žuga, kaj je prav in kaj narobe. Hkrati pa jemljem smrtno resno, da sem na strani gledalcev: vsako vprašanje, ki ni prostaško, ponižujoče oz. žaljivo, zasluži odgovor.

Se vas sliši?
Včasih še preveč. Nekateri skušajo moja mnenja in priporočila dojamati kot sodbo, kot besedo, ki ima končno veljavo. A nisem nad uredniki in direktorji. Če napišem kritično mnenje, to naredim, da se zaposlenim da ustrezen napotek za delo, da bodo ustvarjali še bolje. V hiši sem kar slišana, zunanja javnost pa piše, da niso bili navajeni tako hitrih in utemeljenih odgovorov, tudi če se ne strinjamo. V hiši mi dajejo veliko prostora, vabijo me v oddaje, ni mi še bilo treba prositi za prostor.

Celoten intervju preberite v novi številki revije Vklop!