Televizija

Jurij Souček, legendarni pripovedovalec pravljic

S. J.
21. 9. 2017, 03.00
Deli članek:

»Svoje prvo branje na radiu sem izvajal, ko se je ta nahajal še na Cankarjevi ulici, nad pasažo Nebotičnika,« se spominja prepoznavni glas pravljic in risank.

Na 1. programu Radia Slovenije vsak četrtek v oddaji Lahko noč, otroci! legendarni igralci otrokom v živo berejo pravljice. Med njimi tudi Jurij Souček.»Branje je treba vaditi, pripovedovanje pa sploh! Stavek je treba najprej fotografirati z očmi in ga nato pripovedovati na pamet. To je veščina, tega ne zmore vsak igralec,« je povedal Souček, ki se je z radijskimi igrami srečal že zelo zgodaj, saj so njegov talent za radio zelo hitro prepoznali. V gledališču so za branje besedila posebne bralne vaje, ki lahko trajajo ves teden, na radiu pa gre vse mnogo hitreje. »Gledališče je bila moja služba, na radiu pa smo snemali ob popoldnevih. To ni bilo le delo, v tem sem zelo užival. Res pa je, da igralstvo ni bil samo moj poklic, pač pa tudi hobi.«
Kasneje, v začetkih televizije, je sinhroniziral tudi risanke. Ena prvih je bila Čebelica Maja, kjer je bil kobilica Filip. »Režiserji so za risanke igralce izbirali bolj po filmsko, kar je bilo narobe, saj je za risanke potreben predvsem igralec, ki je uporaben tudi na radiu. Vsa Slovenija me pozna po glasu, čeprav si nisem mislil, da bodo nekatere risanke tako uspešne, kot so,« priznava Jurij.

Več spominov Jurija Součka najdete v novi številki revije Vklop!