Televizija

Mednarodna obzorja: Balkanska mafija

Martin Senica
2. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na TVS so si zadali skoraj nedosegljiv cilj - v slabi uri predstaviti korenine balkanske mafije in njeno vlogo po razpadu nekdaj skupne države.

Na TVS so si zadali skoraj nedosegljiv cilj – v slabi uri predstaviti korenine balkanske mafije in njeno vlogo po razpadu nekdaj skupne države. Nedosegljiv?

 

Nikakor ne. Pokazali so, da je mogoče z izjemno bero sogovornikov, z dokumentarnimi posnetki, grafičnimi prikazi in dinamično montažo, ki jo je podpisal Miha Hvale, sestaviti izjemno gledljivo zgodbo. Avtorjema Marti Razboršek in Dragu Balažiču, sicer dopisnikoma RTV Slovenija iz Beograda in Zagreba, je z režiserjem Ečom Vodnikom in snemalcema Gregorjem Naglavom in Pantelijem Petrovićem uspelo vročo in problematično (beri: nevarno) temo obdelati profesionalno – z distanco, a dovolj angažirano in s kančkom novih informacij, da je lahko gledalec, čeprav je gledal znane stvari, imel občutek, da se pred njim odstirajo tančice z balkanskih mafijskih poslov. Čeprav so sogovorniki govorili stvari, ki so v posameznih okoljih dobro znana dejstva, so ta pričevanja, sešita z veznim besedilom avtorjev, prikazala balkansko mafijsko zgodbo celovito, prav nič patetično, niti navijaško. Dejstva, relevantni sogovorniki – tisti iz oblastnih struktur balkanskih držav in novinarski kolegi – ter profesionalen novinarski pristop so pripovedovali zanimivo, srhljivo zgodbo. Povezali so niti, ki so mestoma sicer skušale ubrati svojo pot, a nikoli tako očitno, da bi oddaja izgubila udarnost. Zgodba o balkanski mafiji, katere lovke segajo v vse države nekdanje skupne države in v skoraj vse evropske države, ni zgodba, ki bi jo gledali, kot da gre za stvari, ki se godijo daleč od nas. Kot so povedali tudi v oddaji, so kriminalna podzemlja nekdanje Jugoslavije še vedno močno povezana, prav zato bi bilo najbrž umestno pričakovanje, da bi bila tako kakovostno pripravljena in obdelana zgodba na TVS deležna drugačne obravnave. Recimo zgodnjega, najbolj gledanega termina predvajanja (ob 20. uri) in recimo pogovornega omizja v nadaljevanju, v katerem bi lahko slovenski poznavalci kriminalnih podzemeljskih dejavnosti in drugi strokovnjaki ter tudi predstavniki slovenske oblasti celotni zgodbi dodali poseben pečat.
Zgodba tokratnih Mednarodnih obzorij kar kliče po nadaljevanju.

 

PLUS: Izjemen niz relevantnih sogovornikov, odlična montaža