Televizija

Lep glasbeni večer

Jak Vrečar
6. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V petek, 3. aprila, so se v studiu, katerega videz ni prav nič skrival, da posebej visokega proračuna za produkcijo ni bilo, zbrali glasbeniki iz narodno-zabavnih voda. TVS je izpeljala 15. festival narodnozabavne glasbe Polka in valček 2009.

Če bi gledalec površno spremljal oddaje in o njih sodil le po zapisih iz rumene kronike, bi bil prepričan, da obstaja v Sloveniji en sam glasbeni festival s televizijskim prenosom. Okrog izbiranja popevke za evrovizijsko tekmo je namreč vselej toliko prahu in zakulisnih zgodb, da se s Kolodvorske praši še dolgo po koncu.

 

Eden od – pri nekaterih, ne pri vseh – spregledanih večerov je nedvomno tudi festival Slovenska polka in valček. Minuli petek so se v studiu, katerega videz ni prav nič skrival, da posebej visokega proračuna za produkcijo ni bilo, zbrali glasbeniki iz narodno-zabavnih voda. Večer je minil v znamenju klasičnih viž priljubljenega žanra in tudi kakih posebej kričečih nastopov si narodno-zabavni glasbeniki v nasprotju s pop kolegi niso privoščili.

Prireditev je potekala tekoče, brez odvečnega besedičenja in predvsem duhovičenja za vsako ceno. Za to sta poskrbela tudi TV-voditelj Andrej Hofer in igralka Ana Dolinar, voditelja večera. Svoj del sta izpeljala hitro, učinkovito, a obenem dovolj spontano in prisrčno, da nista zapadla ne v osladno besedičenje, kakršno na tovrstnih prireditvah ne bi bilo novost, ne v piflarsko recitiranje teksta brez čustev in posluha. Ker tudi o neslanih, vulgarnih in na splošno butastih šalah – klasiki humoristov s številnih koncertov, na katerih se sliši harmonika – ni bilo govora, sta bila večer in televizijski prenos zato zelo dobra promocija narodno-zabavne glasbe in vsekakor merilo za to, kakšna naj bi bila tovrstna oddaja.

Če že moramo iskati dlako v jajcu, bi se morda lahko spotaknili le ob patinasti filter ob veznih posnetkih iz prejšnjih let (navsezadnje npr. leto 2004 ni tako daleč, da bi morali posnetek kazati, kot da je iz leta 1960), a glede na to, da se je večer končal s soglasno odločitvijo strokovne žirije in občinstva (ja, tudi tu se vsaka podobnost z Emo takoj konča!) in da sta si ansambel Roka Žlindre (najboljši valček in nagrada občinstva) in ansambel Golte (najboljša polka) enako kot voditelja prislužila glasen aplavz, se resnično ne spodobi pritoževati.

Prijetno, ne predolgo, korektno.

 

PLUS: Vodenje in glasovanje
MINUS: Skromna scena in patina na posnetkih