Televizija

Zadeta soseska

Gregor Zalokar
15. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vas Razočarane gospodinje že dolgočasijo? Poizkusite gandžo seksi vdove Nancy.

Vas Razočarane gospodinje že dolgočasijo? Poizkusite gandžo seksi vdove Nancy. Mi smo že zasvojeni in komaj čakamo na nove epizode pete sezone.

 

Naj vas naslov ne zavede. Gandža ni serija o preprodajalcih mamil, ki križarijo po getu v urbanih terencih in med oboroženimi obračuni nabijajo rap. Prej mešanica Gospodinj, Kaliforniciranja in Odbite rodbine, z zgodbo, kakršne se odvijajo tudi v malih podalpskih mestecih, v liberalnih družinah in tudi tistih "na pravi poti".

 

Čeprav je serija humoristična, je njen temelj zelo resen in v duhu časa, v katerem živimo. Le da bi morali v podalpski verziji zgodbe partnerjevo smrt zamenjati z izgubo službe. Osrednja protagonistka Gandže je Nancy Botwin, mama dveh najstnikov, ki živi v povprečni hiši na kredit v povprečni predmestni soseski in se po moževi smrti znajde v finančnih škripcih. Kot povprečna bela Američanka srednjega razreda ima gospodinjsko pomočnico "od dol" in ne hodi v službo. Pravzaprav jo s tem, da bi se lahko zaposlila, šele ob koncu druge sezone razsvetli črni gangster, potem ko jo, skupaj s pridelkom, kupi od armenskih kolegov. A če naše ženske podpirajo tri domače vogale ob redni službi, je ameriškim v krvi podjetništvo. In Nancy hitro najde rešitev za plačilo računov s preprodajo marihuane. Iztočnica, da so njeni odjemalci tako mularija kot ugledni meščani in gospodinje, je realna. Če pa se mislite tudi sami ogreti za tovrstno popoldansko obrt, iz serije izluščite predvsem, kako se tega ne lotiti, saj vas bodo sicer pospravili na hladno še pred prvim reklamnim blokom.

 

Poleg razgibanega scenarija, ki gradi na obilju besedne in situacijske komike, vrača Gandža, podobno kot Kaliforniciranje, v udarni termin nesramežljive kadre golih ženskih prsi in v ZDA televizijsko tabuizirane posnetke golih teles pod pasom. To gre pripisati tudi razcvetu nelinearne televizije (plačaj in glej, video na zahtevo ipd.), v kateri imajo cenzorji manjši vpliv, producenti pa nov kanal za trženje malo pogumnejših, politično manj korektnih serij. S tem postaja hollywoodska produkcija, ki je tako ali tako prepojena s seksom, bolj evropsko življenjska, sproščena in gledljiva.