Televizija

Kriza na televiziji

Simon Kardum
22. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za medije, predvsem elektronske, je lahko krizni čas, v katerem živimo, ena od najhvaležnejših tem za obdelavo. Pravim lahko.

Če pogledamo programske sheme slovenskih televizij, bomo opazili, da v vseh nedoslednostih, ki jih proizvajajo uredniki in novinarji, ne vedo, kaj bi sploh počeli s finančno in gospodarsko krizo. Kot bi bilo še naprej mnogo pomembneje razveseljevati ljudstvo. Kot bi bilo na vrhu zanimanja javnosti razčlovečenje nastopajočih v plačljivih kvizih. Kot bi bilo najpomembnejše na tem svetu to, da prekopiraš dnevne agencijske novice in se, utrujen od politike, posvetiš črnim kronikam v tisočerih različicah in vipovskim noticam.

 

 

Sociala slovenskih medijev ne zanima, vsaj večino od njih ne. Svojevrstno neobčutljivost za družbena vprašanja včasih pretrga kakšna solidna debata. Recimo zadnja na Pop TV v redni nedeljski rubriki TV Klub. V nedeljo, ko informativci na državni televiziji spijo, počivajo ali pa se pripravljajo na nov delovni teden (vključno z avtorji Odmevov), si konkurenca vzame čas za obdelavo najbolj žgočih informacij. Ekskluzivno, s kančkom moderatorske nevednosti in poljubnosti, si je tako na temo razpada koalicije politične veljake privoščila Petra Kerčmar. V studiu smo lahko videli besnečega Gregorja Golobiča (Zares), z rdečo kravato ozaljšanega Patricka Vlačiča (SD), nekam pesniško razpoloženega Boruta Sajovica (LDS) in večnega mladeniča Karla Erjavca (DESUS).

Preklali so se o tajkunskih kreditih in o tem, kako si posamične vladajoče stranke sploh predstavljajo izpolnjevanje volilnih obljub. Očitno zelo različno, in to ne le zato, ker so si tako različni. Oranžni zahtevajo korenite spremembe in ugotavljanje odgovornosti, rdeči se nočejo vtikati v državno gospodarstvo, modri se sicer načeloma strinjajo (v konkretnem primeru NLB pa ne), sivi pa so za in proti hkrati. Zanimivo. O tem, ali lahko sobivajo skupaj, se sprašujejo nekam pozno. Prepozno.

 

PLUS: Tema
PLUS: Pogovor
MINUS: Voditeljica