Televizija

Bratje v orožju

Veronika Čenčur
3. 5. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predstavljamo vam glavne junake in ozadje serije Specialna enota, nepričakovane uspešnice ameriške televizijske hiše CBS.

Predstavljamo vam glavne junake in ozadje serije Specialna enota, nepričakovane uspešnice ameriške televizijske hiše CBS. TV3 serijo predvaja od ponedeljka do petka v poznih večernih urah, v ponedeljek že tretjo sezono.

 

Ustvarjalci serije Specialna enota, ki prikazuje življenje članov strogo tajne vojaške enote, njihove naloge v tujini in vpliv njihovih vojaških karier na družinske člane, zlasti žene in dekleta, so navdih črpali v resničnosti. Producent in scenarist Eric L. Haney, nekdanji član protiteroristične enote Delta, je leta 2002 svoje izkušnje opisal v knjigi Znotraj enote Delta: Zgodba o elitni ameriški protiteroristični enoti, ki je služila za podlago serije. Pravo enoto Delta sestavljajo skrbno izbrani operativci in vojaki, najboljši izmed najboljših, katerih glavne naloge so protiteroristično delovanje, zatiranje oboroženih uporov in državne intervencije, opravljajo tudi druge tajne naloge. Tudi člani fiktivne televizijske posebne enote, ki je tako tajna, da sploh nima imena, so pripadniki ameriške vojske, ki se v prvi vrsti borijo s terorizmom. Stacionirani so v izmišljeni vojaški postojanki Griffith, za katero je v seriji nakazano, da naj bi se nahajala v zvezni državi Arkansas. Njihove žene so zaradi varnosti seznanjene le z najosnovnejšimi informacijami, o samih nalogah ne vedo ničesar, zaradi neobičajnega načina življenja se med njimi spletajo trdne vezi.

 

Izvršni producent in koscenarist Specialne enote je, nekoliko presenetljivo, David Mamet, eden najbolj priznanih ameriških gledaliških ustvarjalcev, piscev in scenaristov, prejemnik prestižne pulitzerjeve nagrade. Čeprav je Mamet pred dobrimi desetimi leti izjavil, da je gledanje televizije najboljši recept za poneumljanje, ga je Haneyjeva knjiga o enoti Delta pritegnila do te mere, da je ustvaril serijo o možeh, ki tvegajo svoja življenja za domovino, pri tem se je izognil opredeljevanju za vojno ali proti njej. Čeprav v intervjujih priznava, da ima močno stališče glede vojne v Iraku, se Mametu ne zdi primerno, da bi ga javno razlagal, niti ne komentira vprašanj, če je vojna vplivala na pisanje scenarija za Specialno enoto. Prva sezona serije, ki brez sentimentalnosti prikazuje vojaško življenje in se odlikuje z ostrimi dialogi, napetimi akcijskimi prizori, ciničnim pogledom na oblast ter presenetljivimi zapleti, je pri ameriških gledalcih naletela na zelo pozitiven odziv in se je uvrstila na 14. mesto najbolj gledanih. Za zdaj zadnja, četrta sezona je zaradi številnih sprememb (manj akcijskih prizorov, predstavitev dveh novih likov, večji poudarek na zasebnem življenju članov posebne enote) prejela mešane kritike, vendar je gledanost še vedno dovolj visoka, da se bodo pri televizijski hiši CBS skoraj gotovo odločili za snemanje pete sezone.

 

Višji praporščak Jonas Blane (Dennis Haysbert)

Nekdanji pripadnik zelenih baretk, ki govori šest jezikov in vodi specialno enoto med opravljanjem nalog, vzame v svoje varstvo novinca Boba Browna. Člani enote ga brezpogojno spoštujejo in se pogosto zgledujejo po njem. V prvi sezoni ga rani pobegli vojni zločinec.

 

Vodnik Bob Brown (Scott Foley)

Najnovejši član posebne enote pilotira vojaška letala in helikopterje, med opravljanjem nalog pogosto prevzame vlogo ostrostrelca. V prvi sezoni Bob prepreči atentat na ameriškega ministra za zunanje zadeve ter stopi na prste vojaškemu šifrantu, ki je izdajal tajne informacije Kitajcem.

 

Višji štabni vodnik Mack Gerhardt (Max Martini)

Desna roka Jonasa Blana tekoče govori italijansko in nemško, kljub dobremu poznavanju podmornic pa ga muči klavstrofobija. Z ženo Tiffy imata dva otroka, in čeprav je Mack predan svojemu delu, je bil na Tiffyjino željo pripravljen zapustiti specialno enoto.

 

Polkovnik Thomas Ryan (Robert Patrick)

Dolgoletnega operativca, ki je napredoval na položaj poveljujočega oficirja, povezuje tesno prijateljstvo z Jonasom Blanom. Thomas ima razmerje s Tiffany, ženo Macka Gerhardta, vendar njune zveze ne jemlje resno. Ob koncu prve sezone se Thomas poroči, na poročni zabavi pa pride do streljanja.