One/oni

Naši znani obrazi o božiču

Teja Pelko
23. 12. 2023, 08.00
Deli članek:

Praznika si ne predstavljajo brez družine in dobre večerje

Osebni album
Ana Tavčar

Tudi našim znanim Slovencem in Slovenkam božič zelo veliko pomeni. Najraje ga preživijo v krogu svojih domačih, ob okrašeni jelki in bogato obloženi mizi, nekateri pa si praznično vzdušje še dodatno pričarajo z božično glasbo.

Igralka Ana Urbanc
Božiča si ne predstavljam brez svoje družine. Ta praznik mi diši po kvalitetnem času, preživetem s svojo družino – ko se stiskamo doma, krasimo stanovanje, kaj dobrega skuhamo in spečemo in se navdušujemo nad malimi in velikimi čarobnostmi! Imam pa v tem času vse bolj v mislih tiste, ki nimajo možnosti dostojno živeti, tiste, ki živijo v vojni, v takšnem ali drugačnem pomanjkanju. Ob vseh grozotah, ki se dogajajo po svetu, čutim ponižno hvaležnost za vse, kar imam, in srčno upam, da bi svet enkrat pa res začel drugače delovati.

Harmonikar Miha Debevec
Božiča si ne predstavljam brez druženja v domačem, družinskem okolju. Ta čas mi je pomemben za umiritev in odmik od vrveža, ki ga prinaša moj poklic glasbenika, ter premislek o sebi, odnosih z drugimi in še čem. Prisotna je neka posebna, spokojna in lepa energija, kar meni izredno ustreza. Torej, če povzamem, mi je pomembno predvsem to, da smo takrat skupaj z družino, veselim pa se tudi kakšne dobre večerje. Ponavadi se za ta praznik potrudimo, da je na mizi kaj posebnega, še okusnejšega kot ponavadi. Božič je zame zelo lep praznik.

Revija Zvezde
Miha Debevec

Raper Trkaj
Božiča si ne predstavljam brez družine in prijateljev. Brez topline in tudi kakšne mandarine. Brez kuhanga vina in toplega spomina. Brez debelih nogavic in da Dedek Mraz pove kak vic. Brez tega, da dobrih mož ni, tudi božič izvodeni.

Janez Marolt
Trkaj

Voditeljica Ana Tavčar
Božiča si ne predstavljam brez maminega kosila, otroškega navdušenja zjutraj ob šestih, ko je zunaj še temno, božičnih komadov na radiu, CD-jih in YT cel dan, rdečega spodnjega perila in čarobnosti večera v lučkah.

Igralec Robert Korošec
Božiča si ne predstavljam brez moje družine in dobre večerje ter stiskanja na kavču.

Sašo Radej
Robert Korošec

Komik Žan Papič
Božiča si ne predstavljam brez božične družinske večerje. Takrat se zberemo na kupu, si pripovedujemo zgodbe, šale in obujamo spomine. Lepo je.  

Blaž Vatovec/Planet TV
Žan Papič

Glasbenica Katarina Habe
Božiča si ne predstavljam brez družine in brez božične glasbe.

arhiv M24
Katarina Habe

Igralec Miha Rodman
Za božič smo doma. Imamo veliko družinsko pojedino. Brez božičnega drevesca in daril pa seveda ne gre.

revija zvezde
Miha Rodman

Manekenka in pevka Ramona Irgolič
Ne znam si predstavljati božiča brez jelke! Ko sem živela v Singapurju in Indoneziji, sem jo pogrešala. Že kot majhna punčka sem staršema pomagala okrasiti stanovanje, okrasitev jelke pa je bila moje najljubše opravilo. Pred smreko se z družino družimo, igramo božične pesmi na kitaro in flavto ter pojemo. Smreka ima tudi lučke, ki ustvarjajo čarobno vzdušje in nas spominjajo na toplino doma. Njen vonj me popelje nazaj v otroštvo, polno veselja in pričakovanja ob prihodu praznikov.

osebni arhiv
Ramona Irgolič