One/oni

Shakira - zvezdnica, ki ima milijone, ni plačevala davkov!

21. 11. 2023, 11.39
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 11.42
Deli članek:

Kolumbijska pop zvezdnica Shakira je sklenila poravnavo s španskim državnim tožilstvom, v okviru katere se je zavezala k plačilu 7,3 milijona evrov, s čimer se bo izognila sojenju zaradi obtožb o davčni utaji, kot je sporočilo sodišče v Barceloni.

profimedia
Kljub obtožbam o davčni utaji pevka trdi, da je do leta 2015 bila davčna rezidentka na Bahamih in je zanikala krivdo, poravnavo pa je sprejela, da se posveti družini in glasbeni karieri.

Dogovor je prišel na začetku sodnega postopka proti 46-letni pevki, ki je vključeval tudi triletno pogojno kazen. Špansko tožilstvo je Shakiro obtožilo, da je med letoma 2012 in 2014 državo prikrajšala za 14,5 milijona evrov davkov. Shakira je obtožbe zanikala, trdi namreč, da je v Španijo za stalno prišla šele leta 2015, prej pa je davke plačevala na Bahamih, kjer je bila davčna rezidentka.
Pevka, ki je svoj prihod in odhod iz sodne stavbe v Barceloni opravila brez izjav novinarjem, je bila oblečena v rožnato obleko in s sončnimi očali skrita pred javnostjo. Preko svojih odvetnikov je podala izjavo, da je pristala na poravnavo predvsem zaradi želje po miru za svoja dva sina in da si želi osredotočiti na svojo kariero, vključno s prihajajočo svetovno turnejo in novim albumom. Poudarila je, da zanjo zmaga ne pomeni boja do konca v sodnih dvoranah, ampak možnost, da lahko svoj čas posveti otrokom in kariernim priložnostim.

profimedia
Shakira je s španskim tožilstvom sklenila poravnavo v višini 7,3 milijona evrov, da se izogne sojenju zaradi domnevnih neplačanih davkov, ki so se nanašali na obdobje od leta 2012 do 2014.

Sodišče je za proces, ki naj bi trajal do 14. decembra, načrtovalo zaslišanje skoraj 120 prič. Španski tožilci so izvedli temeljito preiskavo, ki je vključevala zbiranje izjav pevkinih sosedov, pregledovanje njenih družabnih omrežij, plačil frizerjem in celo obiskov zdravstvenih ustanov, ki jih je obiskovala med nosečnostjo, da bi podkrepili obtožbe.