One/oni

Naši znani obrazi pri menjavi pnevmatik čakajo do zadnjega

Teja Pelko
5. 11. 2023, 16.27
Posodobljeno: 5. 11. 2023, 16.34
Deli članek:

Običajno jih izučijo šele lastne napake ... Bliža se 15. november, ko je v Sloveniji z zakonom določena obvezna uporaba zimske opreme na motornih vozilih, med katero spadajo tudi zimske pnevmatike.

ANKETA

Vprašane znane Slovence in Slovenke to opravilo večinoma še čaka, saj z njim odlašajo do zadnjega oziroma to storijo še kakšen dan čez rok, menjavo pa običajno zaupajo istemu vulkanizerju. 

Plesalka, koreografinja, producentka in modna oblikovalka Gordana Grandošek Whiddon

Instagram
Gordana Grandošek Whiddon

Imam terenca, zato imam letno-zimske gume in jih menjujem na nekaj let, ko je potrebno. In ja, čakam do zadnjega. Gume naročim po internetu, ker je ceneje. Sem pa že večkrat ostala na cesti, saj je Mitsubishi Pajero letnik 2001.

Modna oblikovalka Urša Drofenik

revija zvezde
Urša Drofenik

Včasih sem čakala do zadnjega, zdaj pa to naredim kak teden prej. Pred leti sem enkrat odlašala z menjavo gum in točno na 15. novembra je močno snežilo, jaz sem pa nujno morala na pot, za menjavo so pa bile grozne kolone. Verige sem sicer imela v prtljažniku, a jih nisem dala gor. In tako sem se peljala po polžje, pa še spolzko je bilo in res ni vredno izzivati. To je treba imeti na skrbi in urediti prej. Moj bratranec Dejan ima mehanično delavnico Fenik in vse, kar se tiče avta, zaupam njemu. Letos moram kupiti vse štiri nove zimske gume in vedno vzamem boljše, ker gre za mojo varnost in za varnost soudeleženih v prometu. Veliko sem na cesti in tu se ne sme varčevati.

Komik in voditelj Klemen Bučan

Blaž Vatovec
Klemen Bučan

Sem eden tistih, ki čakajo na zadnji dan, včasih tudi kakšen dan zatem, ampak spremljam vremensko napoved, in če je dovolj toplo, včasih gume menjam tudi teden ali dva kasneje. Nikakor pa ne bi šel z letnimi gumami v sneg, sem odgovoren voznik. Sem pa tudi zvest, gume vedno menjam pri istem vulkanizerju, v rodni vasi. Zamenjal sem vas, zamenjal mesto, celo regijo, ampak vulkanizerja imam pa še vedno istega kot pred 20 leti. Lahko bi rekel, zvestoba do groba, vulkanizerja imam namreč v Britofu!

Voditeljica Nataša Bešter

osebni arhiv
Nataša Bešter

Zimske pnevmatike že vrsto let menjava pri pooblaščenem servisu Hyundai v Črnučah. Tam imava pnevmatike tudi shranjene, saj sva že več kot deset let njihovi zvesti stranki in sva z njihovo storitvijo zelo zadovoljna. Vsako leto storiva to do časa, ko še ni gneče. Medtem ko nama menjajo gume, rada narediva kakšen obhod po njihovem salonu in spijeva kavico, pa so gume zamenjane. Zdaj se nikoli ne zgodi, da bi zaradi pnevmatik obtičala na zasneženi cesti. Ko sva bila mlada, pred 40 leti, hehehe - pa ni bilo denarja za zimske gume in je najin fičko z letnimi gumami večkrat obtičal v snegu. Takrat smo bili res korajžni, saj smo se z letnimi gumami peljali celo na Soriško planino na smučanje. Joooj, če danes pomislim, kar težko verjamem! In tega gotovo ne bova povedala najinima vnukoma (smeh).

Pevec in voditelj Simon Vadnjal

LR PHOTOGRAPHY
Simon Vadnjal

Letos sem copate na avtu zamenjal že oktobra - izreden dogodek. Kot navdušen border komaj čakam pravo zimo, kot voznik precej manj. Vožnja v zasneženi prestolnici je v že tako katastrofalnem stanju ob prometnih konicah še poseben izziv. In ja - obutev na avtomobilu je pri resni situaciji med vožnjo bistvenega pomena. Podpiram menjavo gum še pravi čas, me pa jezi, ko vsako zimo določen delež voznikov sneg »preseneti«, potem pa tudi vsi ostali stojimo v kolonah in vadimo dihalne vaje za sproščanje.

Igralec Blaž Setnikar

Mediaspeed
Blaž Setnikar

Pred kakšnim mesecem je med vožnjo začelo rahlo ropotati, pa sem si rekel »bo že«, isti večer pa mi je ena od pnevmatik razpadla kar sredi ceste. Tako da sem že ogret za novembrski pit-stop. Glede na letošnje razburljivo vreme bo to verjetno kar kmalu!

Voditeljica Ana Raščan

M24
Ana Raščan

Joooj, ta »moška« opravila (smeh). Nisem ljubiteljica stvari, ki se tičejo avtomobila. Meni je pomembno, da se vozi, in to je to, ampak kar je treba, je treba. Seveda vedno čakam do zadnjega trenutka, grem pa vedno k znancu, ki se s tem ukvarja, da uredi. Ko mi začne razlagati, kakšne gume, kako in zakaj, priznam, neham poslušati, saj veste, ženske in selektivni sluh. (smeh) Jaz samo vprašam, kdaj pridem po avto in koliko bo stalo. Čutim pa seveda, ko so že slabše gume, da bi jih bilo treba zamenjati, ker zelo drsi na cesti, ko je mokro, ampak vseeno bom seveda čakala do zadnjega trenutka. Kaj naj rečem, to ni moje najljubše opravilo.

Voditelj Jože Robežnik

David Banović Lotrič
Jože Robežnik

Vedno, ampak vedno zamujam. Sploh če je še toplo vreme. Običajno je bil moj rok otvoritev smučarije. Dajmo reči, da bom letos prvič pravočasen ... haha. Od nekdaj menjam gume pri svojem prijatelju vulkanizerju, ki mi gume tudi shranjuje. Da še kakšno rečeva in ohraniva stike. Sicer pa nisem imel še nikoli slabe izkušnje, ker sem ne glede na svojo pozabljivost vedno zamenjal ob poslabšanju vremena. Nikoli pa ne bom pozabil, kako sem se učil montirati verige sredi Pohorja v snežnem zametu. Zimske gume so bile takrat premalo.

Manekenka in oblikovalka nakita Sabina Remar

M24/Marko Vavpotič
Sabina Remar

Zimske pnevmatike po navadi menjam kar v svojih Trbovljah, saj zaupam predlogom mojega očeta, kje so vredni zaupanja. Poskušam jih menjati pred neznosno gnečo v zadnjih dneh, a mi to na žalost ne uspe vedno. Na ta način tudi izkoristim priložnost za obisk svojih ljubljenih staršev.

Pevec in vinar Urban Vidmar

Sašo Švigelj
Urban Vidmar

Nisem še menjal, hvala, da ste me spomnili. Najraje jih menjam pri kolegu iz domače vasi, včasih pa tudi, ko se spomnim, kar po poti. Vedno čakam do zadnjega ali zamudim. Enkrat sem ravno uvajal novo sodelavko in sva zarila na neki makadam in sva kakšnih 20 metrov drsela, kljub zavoram in vklopu ročne zavore, tako da sem moral zariti v sneg, da se je vozilo ustavilo. Na srečo sem bil samo ob senzor in sprednji odbijač. Lahko bi bilo kaj hujšega.