One/oni

Noč čarovnic bodo obeležili tudi naši znani obrazi

Teja Pelko
22. 10. 2023, 12.03
Posodobljeno: 22. 10. 2023, 12.07
Deli članek:

Od izrezovanja buč do tuljenja v luno

anketa

Čeprav se noč čarovnic slavi predvsem v angleško govorečem svetu, pa se je tudi ta - kot večina drugih praznikov - v zadnjih letih razširil tudi pri nas. Vprašani znani obrazi se sicer ob tem prazniku redko našemijo, oziroma to prihranijo za pust, radi pa izrezujejo buče, okrasijo dom in naredijo kakšne »strašljive« jedi ali pijače. (Teja Pelko, foto: osebni arhiv, Sašo Radej in arhiv M24)

Igralka Maja Martina Merljak

Sašo Radej/M24
Maja Martina Merljak

Pri nas v tradicionalnem smislu bolj praznujemo pust; takrat se vsi vsaj minimalno našemimo in gremo »pusta hrusta«, za noč čarovnic pa sta otroka z babi zgolj enkrat izrezala vsak svojo bučo in to je bilo to od dekoracije. Gremo pa vsako leto na noč čarovnic na balkon tulit v luno. Eno leto sem si izmislila to početje, ker je bila jasna noč in luna res velika, pa sem si skreirala nekaj napol strašnih zgodbic s čarovnicami in volkodlaki in smo šli tulit. Od takrat naprej otroka noč čarovnic povezujeta s tuljenjem v luno in na 31. komaj čakata, da pride noč, da si damo duška - bližnje sosede seveda opozorimo na to. (smeh)

Pevka Regina

Sašo Radej
Regina Kogoj

Treba je izkoristiti vse, kar v nas ohranja otroškost. Izrezovanje buč je pri nas že dolgoletna tradicija in se je vsi veselimo. Nekaj pajkov in netopirjev bo krasilo tudi našo dnevno sobo in tudi kakšen strupeni napoj si bom izmislila. Šemit se pa pravi čarovnici ni treba. (smeh)

Oblikovalka čevljev, podjetnica in nekdanja tekmovalka šova Master Chef Alja Viryent

Revija Zvezde
Alja Viryent

Vsako leto se našemim v čarovnico in grem kam na zabavo. Letos zabava odpade, se bom pa zagotovo našemila v čarovnico. Se tudi naličim, uporabim tudi umetno kri, da sem videti strašljivo. Vsako leto, že od majhnega, izrežem vsaj eno bučo, vanjo vstavim svečo in jo ponoči dam na okensko polico. Pripravim tudi kakšno jed iz buče, denimo bučni sladoled.

Voditelj in maneken David Urankar

arhiv Lady
David Urankar

Moram priznati, da pri nas nismo najbolj zagreti, kar se noči čarovnic tiče. Kakšno bučo že izrežemo, ampak bolj zato, ker Liam in Nels pri tem tako uživata. To je pa to. Mislim, da damo jeseni več pozornosti nič strašnemu, a zelo vročemu pečenemu kostanju.

Balerina Ana Klašnja

Promocijski material
Ana Klašnja

Letos sem že zdaj dobila željo s strani mojega sina Jaše, da bi izrezala buče, kar počneva že nekaj let zaporedoma, saj mu je to zelo všeč, tako da bova to definitivno naredila tudi tokrat. Vprašala sem ga, ali bi rad, da se oblečem v čarovnico, a je rekel, da ne, tako da ne vem, če se bomo kaj šemili, mogoče bomo pa šli zvečer kam ven pogledat čarovnice, seveda prilagojeno za otroke. Z Jašo mi je zelo lepo iti tudi na sprehod po pokopališču za prvi november, sploh v večernih urah, na kostanj in na morje svečk, ker je zelo lepo videti in se mi zdi lepo doživetje.

Pevka in podjetnica Tinkara Fortuna

osebni arhiv
Tinkara Fortuna

Praznovanje noči čarovnic je pri nas doma kar popularno. Ta čas izkoristim tudi za skupno ustvarjanje z otroki, okrasim vhod, naredim kakšno jesensko sladico iz kostanja, buč ali jabolk, skupaj pa spečemo kakšne strašne kekse in izrežemo buče. Otroci pa se, tako kot za pusta, našemijo in gredo po sladkarije od hiše do hiše.

Podjetnica in resničnostna zvezdnica Nika Čukur

revija zvezde
Nika Čukur

Tudi mene potegne vzdušje okoli noči čarovnic. Ne pretiravam, ampak s petletno punčko so »grozljive« aktivnosti zelo zabavne. Tako so pri nas kar nekaj dni na urniku rezanje buč, peka strašnih piškotov in maskiranje.  

Slaščičarska mojstrica Jelena Kovačević

osebni arhiv
Jelena Kovačević

Ravno pred nekaj dnevi sva se z mojim frizerjem in dobrim prijateljem Luko Korošcem zmenila, da greva žurat. Ampak to pomeni samo, da sva si oba rezervirala 31. 10. zvečer in da greva plesat, druge podrobnosti pa bova dorekla tik pred zdajci. Lokacije še nimava izbrane niti se nisva zmenila, ali se bova našemila. Buč zagotovo ne bova izrezovala (smeh); jaz pa letos zaradi nove službe nimam časa ne za okraševanje stanovanja niti za peko. (Jelena je tik pred otvoritvijo nove slaščičarne Wonderland v centru Ljubljane, op. a.) Mogoče pa komu od vaših bralcev pride prav ideja za »strašne« cake popse.

osebni arhiv
Jelena Kovačević cake pops