One/oni

Naši znani obrazi si filme radi ogledajo na velikih platnih

Teja Pelko
18. 10. 2023, 19.19
Posodobljeno: 18. 10. 2023, 19.29
Deli članek:

Anketa: Na prvo mesto postavljajo kakovostne filme in domačo produkcijo

KINO

Prejšnjo nedeljo se je s podelitvijo vesen končal letošnji Festival slovenskega filma. Te radi gledajo tudi naši znani obrazi, na splošno pa se pri izbiri celovečerca najbolj zanašajo na priporočila prijateljev, nagrade in ocene. (Teja Pelko, foto: arhiv M24, Jan Vasiljević, Mediaspeed, Marko Vavpotič, M24.si in Planet TV)

Igralka Iva Babić

Planet TV
Iva Babić

Pri odločanju o tem, kaj bi gledala, mi največ pomenijo priporočila prijateljev. Nazadnje me je navdušila Anatomija padca. Izjemen, intimen, resničen, izzivalen film. Zdaj si najbolj želim videti nove slovenske filme.

Dirigent, skladatelj in aranžer Patrik Greblo

Mediaspeed
Patrik Greblo

Filme zelo pogosto gledam, a v udobju domačega naslanjača. V poplavi ponudbe je prvi filter ocena filma, kar je pod 6, sploh ne gledam. Da se ne spomnim, kaj sem nazadnje gledal, veliko pove o tem, da je – tako kot v glasbi tudi na področju avdiovizualne ponudbe - precej »kakonfutra«. A z velikim veseljem si bom ogledal zmagovalni film letošnjega FSF-ja, že zaradi tega, ker ga je režiral glasbenik.

Pevka Katarina Habe

Mediaspeed
Katarina Habe

Ko izbiram film, je priporočilo tisto, ki me pogostokrat povabi v ogled. Pa tudi nagrade na različnih festivalih so dobra referenca. Sicer pa skoraj izključno gledam filme na TV Slovenija, ki so kakovostni in niso plehki, ali pa grem v Kinodvor ali v Kino Domžale, kjer je izbor dobrih filmov. Zadnji film, ki se me je dotaknil, je korejski film Pretekla življenja - ganil me je, ker odslikava večplastnost odnosov in odstira različne poglede ter vabi v razmislek. Čudovit, globok film. Z veseljem sem se udeležila tudi premiere slovenskega filma Šepet metulja.

Glasbenik Robert Dragar

Marko Vavpotič / arhiv M24
Robert Dragar

Pri meni pretehta, ko se odločam za ogled filma, zgodba in seveda igra - produkcija. Na splošno do zdaj so evropski filmi v ospredju, kar se zgodb in igre tiče. Po navadi ocene kar povedo, ali se splača ogled filma ali ne. Drugače pa namig prijateljev, naj si ogledam ta in ta film. Se pa včasih zgodi, da so filmi pompozno najavljeni, potem pa rečeš: »A to je to?« Velikokrat se to zgodi pri ameriški produkciji.

Televizijska voditeljica Monika Tavčar

Jan Vasilijević
Monika Tavčar

Eni lepših spominov iz mojega otroštva in mladosti so povezani s Kinom Sora v Škofji Loki. Oče sošolke in res dobre prijateljice je bil namreč direktor kina, ki je nedaleč stran od mojega doma, tako da sem bila res nonstop tam. Namesto da bi se igrali, smo si raje ogledali film v kinu, kjer sem bila (in sem še vedno) redna obiskovalka. V študentskih letih sem celo kdaj pa kdaj trgala karte gledalcem. Loški kino mi danes med drugim ponuja predstave v okviru filmskega gledališča, nad katerimi sem še posebej navdušena. Gre za art filmske mojstrovine večinoma evropske produkcije, ki izstopajo iz povprečja in so prejemniki prestižnih nagrad. Rada imam tudi kino z domačega kavča, ki ga dopolnjuje ogled dokumentarnih filmov. Trenutno komaj čakam na ogled slovenskega najstniškega filma Šepet metulja. Sicer pa je nazadnje res velik vtis name naredil islandski film Jagnje iz leta 2021, tudi nagrajen na festivalu v Cannesu. Gre za srhljivo (psiho)dramo, temačno pravljico, ki se spogleduje z žanrom (folk)grozljivke in nadrealističnimi prvinami.

Glasbenik Omar Naber

Mediaspeed
Omar Naber

Meni po navadi pri izbiri filmov največ pomeni priporočilo ljudi, za katere vem, da imajo vsaj podoben okus za filme kot jaz. Napovednikov nikoli ne gledam, ker po navadi razkrijejo večino vsebine. Zelo pomembno mi je, da me film pritegne takoj in da moje navdušenje in zanimanje do zaključka ne usahneta. Še pomembnejša od tega pa se mi zdi sama vsebina, od katere se lahko kaj naučim. Veliko mi pomeni, da me film ne pusti hladnega in da pusti na meni čustven vtis. Če me film še navdihne, pa dobi dodatne točke. Najboljši indikator za dober film pa je, če si ga želim ogledati še kdaj. Film, ki me je v zadnjih letih najbolj osupnil, je bil Shutter Island z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi. Name je naredil tako močan vtis, da sem si ga pogledal že vsaj petkrat, in še si ga bom. Od slovenskih pa se mi je zdel v zadnjih letih najbolj zabaven Šiška Deluxe.

Glasbenica in voditeljica Darja Gajšek

Veseljak
Darja Gajšek

Filme imam zelo rada in si kar premalo časa vzamem, da bi si jih pogledala. Ko si ga že, pa grem najraje kaj novega pogledat v kino. Super mi je film pogledati ob vonju pokovke, na velikem platnu in v veliki dvorani. Iskreno; ne dam veliko na oceno in na mnenja. Ko si vzamem čas za film, mu dam priložnost, četudi ima slabšo oceno. Sicer imam rada filme, ki imajo zgodovinsko tematiko, filme, ki malo dišijo tudi po znanstveni fantastiki, in kakšne dobre drame. Moja najljubša sta Prečudoviti um - tega sem pogledala več kot desetkrat in Deček v črtasti pižami, od serij pa Igra prestolov. Naslednji obisk kina bo znova rezerviran za kakšno risanko; te v kinu največkrat gledamo, ker sva z Alenom tudi Emo že navdušila nad doživetjem ogleda filmov na velikem platnu.

Pesnik in pisatelj Jurij Hudolin

Marko Vavpotič, M24.si
Jurij Hudolin

Režiserja po mojem okusu sta Jan Cvitkovič in Janez Burger. Vesel sem, da je Janu naposled uspelo dobiti sredstva za film Hotel Alkohol. V kratkem pa si bom ogledal film Gasparja Noéja, ki me je prvič neskončno presenetil s svojim filmom Nepovratno.

Igralec Renato Jenček

Mediaspeed
Renato Jenček

Sem filmoljub in si rad ogledam različne žanre, odvisno od razpoloženja, kolikor mi le čas dopušča. Izbiram pa na podlagi različnih informacij: dobrih kritik, igralske zasedbe, ki mi je všeč, atraktivne zgodbe, pa tudi po priporočilih prijateljev, znancev in stanovskih kolegov. V zadnjem obdobju mi ostaja v spominu Božičev film, slovensko-italijanska koprodukcija Zgodbe iz kostanjevih gozdov, pa italijanski film Telesce režiserke Laure Samani. Nikakor tudi ne morem pozabiti filma Manchester by the Sea, ameriške drame Kennetha Lonergana. In še mnogo tega bi lahko našteval. Ob prvi priložnosti pa si bom ogledal film Dogman Luca Bessona in tudi letošnje slovenske festivalske nagrajence. Prav tako pa z zanimanjem čakam projekcijo filma Stanovanje 2A Gaje Möderndorfer, ki smo ga snemali letos poleti.