One/oni

Na fuzbal me spust'!

G. Z.
14. 6. 2018, 03.00
Deli članek:

Žogobrc bo dober mesec glavna tema pogovorov, zato smo za vas pripravili članek o vsem, kar morate vedeti ob začetku 21. nogometnega mundiala v Rusiji.

Letos se sicer zdi, da pri nas še ni prave evforije pred spopadom 32 najboljših reprezentanc na svetu. Nekaj k temu pripomore dejstvo, da bomo Slovenci dogajanje spremljali od doma pa da sta se pravkar končala evropska klubska pokala in do zadnje tekme napeta domača liga, da ne omenjamo volitev, ki so bile zadnje dni prva športna zgodba. A to se bo hitro spremenilo ...

RUSKA ZGODBA
Če spremljate zakulisje najpomembnejše postranske dejavnosti na svetu, veste, da je Rusija dobila organizacijo prvenstva na sumljiv način, predsednik FIFE, Sepp Blatter, pa je zaradi afere s podkupovanjem na prisilnem šestletnem premoru od vseh funkcij v nogometu. Ker je Rusija pred kratkim gostila olimpijske igre v Sočiju, ki so jih izpeljali brez resnih napak, tokrat groženj in teorij zarot nihče ne jemlje resno, splošno pričakovanje je, da bodo z nekaj improvizacije vse izvedli vsaj zadovoljivo.

HRVAŠKA, SRBIJA IN ŠVICA
Ob odsotnosti slovenske bodo tokrat najbolj »naše« reprezentance Hrvaške, Srbije in Švice. Švice? Uganite, kje igra največ Albancev ... Hrvaška ima izjemno ekipo, ki je na EP po smoli izpadla proti Portugalski. Zanje igrata dva člana Reala, zaporednega trikratnega evropskega prvaka, pa igralci Barcelone, Liverpoola in drugih velikanov. Šest let zapored imajo vsaj enega igralca v klubih, ki osvajajo ligo prvakov. Če bo Luka Modrić igral, kot igra za Real, in bodo tudi obramba, zvezna vrsta in napadalci, na čelu z Mariom Mandžukićem, upravičili kakovost, jim je dosegljivo vse, najmanj pa ponovitev tretjega mesta iz Francije '98. Srbija doživlja po nekaj temnih letih mali preporod, imajo solidno ekipo, a Hrvaška je veliko močnejša. Čustveno napeta tekma bo Srbija proti Švici, okoli katere se zbirajo Albanci. Upajmo, da mine brez izgredov.

Celoten hitri tečaj fuzbala vas čaka v novi številki revije Vklop!