One/oni

»Služim zgodbi, ne bralcu!«

M. S.
17. 5. 2018, 03.00
Deli članek:

Pisateljski superzvezdnik Jo Nesbø na obisku v Ljubljani: navdušen nas slovenskimi bralci, slovenskimi vini in plezališčem v Ospu.

Težko rečem, kdaj sem spoznal Joja Nesbøja, ampak vem, da sem najprej prebral Pentagram, potem pa požiral kriminalko za kriminalko, knjigo za knjigo. Prebral sem tako rekoč vse, o vseh tudi pisal, prebral vmes ogromno drugih knjig, spoznaval druge pisce kriminalk, a njemu – resnici na ljubo – malokdo pride blizu. Še posebno pa, da bi z eno serijo (o detektivu Harryju Holu) držal pozornost tako dolgo, da ne zgreši niti s samostojnimi deli (otroška serija o nenavadnem doktorju Proktorju, Sin ter še neprevedeni Headhunters, Midnight Sun in Blood on Snow), ampak z vsakim znova dokaže, kako izjemen pisec je. V Ljubljani je pokazal tudi, kako skromen in človeški je: na petkovo predstavitev v Konzorcij je prišel točno, oblečen v preproste kavbojke in usnjeno jakno, v soboto pa je bil v Cankarjevem domu vidno presenečen nad razprodano Linhartovo dvorano in ovacijami, ki jih je bil deležen.

Norveški pisec je v Slovenijo prišel samo za dva dni, ampak kot je povedal, je imel »preveč intervjujev in obveznosti«, zato bo prišel Slovenijo spoznavat tudi bolj »inkognito«; še posebej ga je navdušilo plezališče v Ospu. »In odlično vino.«

Celotno reportažo najdete v novi številki revije Vklop!