One/oni

Vse skrivnosti princese Diane

J. S.
24. 8. 2017, 03.00
Deli članek:

Mislili smo, da vemo vse o njej. In zdaj, ko je že dolgo mrtva – 31. avgusta bo minilo dvajset let –, ugotavljamo, da nam je princesa Diana še veliko zamolčala.

Kdo lahko še dvajset let po svoji smrti – če ni ravno Elvis – spet kraljuje na naslovnicah? Princesa Diana, jasno. Ki pravzaprav nikoli ni zares odšla.

Kar vprašajte alternativno terapevtko Simone Simmons, ki ji nemirna princesa očitno kar naprej šepeta na uho. Ko je bila Diana še živa, sta – menda – ure in ure preklepetali po telefonu in si očitno povedali toliko, da se je po princesini smrti Simmonsova razglasila za »eno najbližjih Dianinih zaupnic« in o zadnjih petih letih njenega življenja napisala knjigo Diana: The Last Word. Še zdaj, dve desetletji pozneje, »zaupnica« še vedno pogosto zasliši njen glas. Diana očitno še ni povedala vsega; vtika se v vse mogoče reči, od politike do ljubezenskega življenja svojih sinov.

Letošnja okrogla obletnica je prinesla zvrhano košaro novih dokumentarcev. Njena sinova sta naročila kar dva. Prvega, Diana, Our Mother: Her Life and Legacy, so pokazali že julija in je – predvidljivo – hvalnica njeni dobrodelni dejavnosti, posejana z Williamovimi in Harryjevimi spomini na mamo.

Dokumentarec z naslovom Diana: In Her Own Words pa sloni na Dianinih videoposnetkih, ki jih je naredila za Petra Settelena, bivšega igralca, ki jo je v letih 1992/93 učil javnega nastopanja in niso bili nikoli namenjeni javnosti. V njem princesa klepeta o tem, kako sta se s Charlesom pred poroko samo trinajstkrat srečala, kako je skočil nanjo, ko jo je prvič poljubil (da je plezal po njej »kot spuščaj«, je rekla) ...

Celoten članek najdete v novi številki revije Vklop!