One/oni

Prvič zasijali Žarometi!

C. R.
2. 3. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odmevna podelitev prvih medijskih nagrad žarometi ali kako so bile presežene meje slovenske fovšije.

»V Sloveniji je vsega dovolj, če ni fovšije,« so voditelji Klemen Janežič, Ajda Smrekar, Miha Brajnik in Ana Maria Mitič sklenili ob koncu prenosa prvih Žarometov na nacionalni televiziji. Slavnostno, prestižno in nabrito prvo podelitev novih medijskih nagrad si bomo poleg zares zvezdniške in žanrsko raznolike zasedbe na odru zapomnili kot prireditev, na kateri so konkurenti za en večer kolegialno gradili mostove ter se osredotočili na najboljše, kar ponuja slovenska medijska scena. V desetih kategorijah s področja televizije, filma in glasbe ter dveh posebnih kategorijah so uredništvo revije Vklop, občinstvo in 24-članska žirija nagradili tiste, ki so v letu 2016 najbolj izstopali.
Seveda je bila podelitev, umeščena na odlično osvetljen veliki oder Gospodarskega razstavišča, tudi poligon za zbadljivke, šaljive obračune in drzne izzive. Že ob uvodni pevsko-plesni točki, v kateri je voditelj Klemen Janežič ob spremstvu plesalcev Kazine v slogu oskarjev omenil šopek nominiranih oseb in projektov, je bilo jasno, da bo treba brati tudi med vrsticami. Marsikateri stavek je skrival ostro noto ali pikro iskrico, kar je le stopnjevalo že tako razgibano prireditev. Menjavanje posameznih voditeljev in njihovo križanje je zagotovilo dobrodošlo dinamiko, zaradi katere se je zdelo, da je napet večer minil, kot bi trenil. Sprva z nekaj treme, z vsako minuto pa bolj sproščeni voditelji so poleg napovedovanja dogajanja poskrbeli za številne cvetke in ravno pravšnjo mero politične (ne)korektnosti.

Tako smo, na primer, od Ajde iz prve roke izvedeli, kako uspešno izterjati zapadli honorar, na kar se je navezal Domen Valič, ki je izkoristil prevzem nagrade za poziv k izboljšanju plačilne discipline na medijskem področju. Klemen je pripravil hiter povzetek ponudbe športno-rekreativnih tečajev, da bi mu lahko Ana Maria ponosno pojasnila, kako se sama raje ukvarja s plezanjem po prehrambeni piramidi vse do olj in desertov na vrhu. Mitičeva je prevzela vlogo nekakšnega varuha voditeljev z nenehnim opozarjanjem na primerno obnašanje; poduki so leteli predvsem na hudomušnega Miho Brajnika, ki je pogosto na glas povedal, kar si drugi le po tihem mislijo. A tudi njej je ob koncu prekipelo in je v zaključnem posnetku ob izdatnem piskanju sočno preklela svoje sotrpine.

Več preberite v novi številki revije Vklop!